Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 september 2023 10:34
Del på Facebook
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenya. Møtet varer fra mandag til onsdag. I 2022 lå Norges klimafinansiering på 15,5 milliarder kroner. Foto: Pontus Höök / NTB
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenya. Møtet varer fra mandag til onsdag. I 2022 lå Norges klimafinansiering på 15,5 milliarder kroner. Foto: Pontus Höök / NTB

Norges klimafinansiering lå i fjor på 15,5 milliarder kroner. Det er resultat av blant annet mobilisering av privat kapital.

– Jeg er veldig glad for at klimabistanden vår bidrar til å utløse så store investeringer fra andre. Skal vi ha en sjanse til å nå klimamålet om å holde temperaturøkningen til 1,5 grad, må vi mobilisere investeringer fra privat sektor. Disse tallene viser at vår bistand leverer på dette, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenyas hovedstad Nairobi. Den afrikanske union (AU) er blant arrangørene.

En stor del av økningen i norsk klimafinansiering i 2022 kom gjennom Norfunds mobilisering av privat kapital. Privat kapital ble også hentet fra Klimainvesteringsfondet hvor mer enn 5,6 millioner kroner ble mobilisert.

Fornybar energi

Målet med Klimainvesteringsfondet er å bidra til å redusere eller unngå klimagassutslipp ved å investere i fornybar energi i utviklingsland.

Norge forpliktet seg på klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 til å doble klimafinansieringen fra 7 milliarder kroner i 2020 til 14 milliarder kroner årlig innen utgangen av 2026.

– Tallene fra 2022 understreker viktigheten av samarbeidet mellom det private og det offentlige for at utviklingsland skal kunne bli med på innovasjonen og framskrittene som nå skjer i energisektoren, og ikke blir sittende igjen med en utdatert og kostbar fossil energisektor, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Umusikalsk

– Når verden koker og stadig flere forlater sine hjem fordi ekstremværet gjør det ulevelig, er det ikke tiden for å lene seg tilbake i godstolen og klappe seg selv på skulderen, skriver stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV) i en epost til NTB.

Hun understreker at den største økningen i klimafinansieringen er privat kapital, og ikke penger fra statsbudsjettet.

– Det er umusikalsk av regjeringen å skryte av norsk klimafinansiering i Afrika, kontinentet som sliter mest med fattigdom og klimaendringer, i en tid hvor Norge tjener store penger på høye gass- og oljepriser.

Forventer oppskalering

– Dette viser to ting. Klimafinansiering og Klimainvesteringsfondet gir mye for pengene, og regjeringens ambisjoner er altfor lave. Før klimatoppmøtet i desember venter vi at regjeringen skalerer opp innsatsen og investerer betydelig mer gjennom fondet, sier ZERO-leder Sigrun Gjerløw Aasland i en epost til NTB.

– Dette er et viktig signal å komme med til FNs klimaforhandlinger senere i år. Likevel viser det at regjeringens mål om å doble klimafinansieringen innen 2026 var alt for puslete, sier seniorrådgiver Håkon Grindheim i Kirkens Nødhjelp.

Han mener regjeringen nå må øke dette målet betraktelig for de kommende årene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse