Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
09 september 2023 09:45
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i partilederdebatten til NRK i Stavanger. Han kom best ut av alle debattene ifølge mediene som har trillet terningkast. Foto: Carina Johansen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i partilederdebatten til NRK i Stavanger. Han kom best ut av alle debattene ifølge mediene som har trillet terningkast. Foto: Carina Johansen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vant TV-debattene, ifølge medienes terningkast. Han har løftet seg i valgkampen – og avsluttet med flere seksere.

Det kan ha bidratt til å løfte flere velgere fra gjerdet – og dermed øke Arbeiderpartiets oppslutning i valget, mener valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.

Annonse
Annonse

– Du får ikke en ihuga Høyre-velger til å skifte side fordi han gjør en god debatt, men det handler om å få folk ned fra gjerdet, sier Stein til NTB.

Støre fikk fire seksere – og en femmer – i mediene i den siste debatten. Snittet av alle terningkastene som er trillet i valgkampens fire debatter, viser at Støre troner på topp med 5,15 på terningen.

Statsministeren har også løftet seg fra et snitt på rundt fem til å snuse på sekseren. En annen som har vist stigende form, er Venstre-leder Guri Melby som avsluttet som nest best på terningkastene i den siste TV-sendte debatten på NRK fredag.

– Det som er interessant, er å se på trenden. Det er at både Støre og Melby løfter seg, sier Stein.

Stolte velgere ned fra gjerdet

Han påpeker at velgerne som skal gå og stemme mandag, trolig husker debatten fra fredag bedre enn den første debatten i Arendal i august.

– Arbeiderpartiet har løftet seg litt på målingene de siste dagene. Vi har sett at det var veldig mange usikre velgere. Det Støre kanskje klarer i debattene, er å få folk ned fra gjerdet, sier Stein.

Han påpeker at vi ikke vet hvor mye debattene egentlig har å si. Mange har bestemt seg allerede. Få skifter beite. Men debattene kan bygge opp tilhørigheten og stoltheten rundt det å stemme på et parti som har en retorisk god leder.

– Som Guri Melby som prøver å få folk til å kunne si med stolthet rundt bordet på søndagsmiddagen at de stemmer på Venstre, sier Stein.

Ferskinger på bunn

En klar trend på snittet av terningkastene er at de ferske partilederne Kirsti Bergstø (SV), Marie Sneve Martinussen (Rødt), Olaug Bollestad (KrF) og Arild Hermstad (MDG) kommer nederst.

– Med all respekt for en del av de andre debattene de deltar i til vanlig, er det litt som å rykke opp til Champions League. Det er ikke noen tvil om at både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er de mest erfarne debattantene vi har i Norge, og vi kan si det samme om Melby, Vedum og Listhaug, sier Stein.

Annonse
Annonse

Aller nederst kommer Arild Hermstad. Han får et snitt på 2,25.

Hele tabellen – snitt av terningkast i alle debattene

* Jonas Gahr Støre (Ap) 5,15

* Sylvi Listhaug (Frp) 4,01

* Erna Solberg (H) 3,9

* Trygve Slagsvold Vedum (Sp) 3,75

* Guri Melby (V) 3,75

* Kirsti Bergstø (SV) 3,57

* Marie Sneve Martinussen (R) 3,42

* Olaug Bollestad (KrF) 2,63

* Arild Hermstad (MDG) 2,25

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 2 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse