Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
09 september 2023 16:09
Del på Facebook
Det ligger an til å bli grått, vått og stormfullt i store deler av Norge på valgdagen, ifølge meteorologene. Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB
Det ligger an til å bli grått, vått og stormfullt i store deler av Norge på valgdagen, ifølge meteorologene. Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB

Folk i Øst-Finnmark er de eneste som må smøre seg med både solkrem og tålmodighet mens de står i valgkø mandag. I resten av landet blir det grått og vått.

– Det blir et vær som det ikke frister å gå ut i. Den delen av landet som kanskje får det mest utfordrende, er Vestlandet, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB.

Annonse
Annonse

Natt til mandag kommer det et kraftig lavtrykk fra sørvest som tar med seg kraftig regn og vind over deler av Rogaland, Vestland og de sørligste delene av Møre og Romsdal. Flere steder vil få kraftig nedbør og vind opp mot stiv kuling, varsler meteorologen.

– Det gjelder spesielt nordlige deler av Rogaland og Sunnhordland opp mot Bergen. Her blir det skikkelig ruskete vær, med fare for mye torden. I tillegg kan det langs kysten av Møre og Romsdal og opp mot Trøndelag bli ganske kraftig regn og mye vind, fortsetter Haga.

– Helt annen værtype

Sørlandet får også utfordrende værforhold mandag. Dette er en situasjon som kan gi både mye lyn og styrtregn, og vi overvåker situasjonen nøye, skriver Meteorologisk institutt på X/Twitter.

Mens vestlendingene gjør lurt i å ta med paraply og ta på støvler på vei til valglokalet mandag, kan folk på Østlandet slappe mer av. Her kommer uværet først utpå kvelden, ifølge Haga.

– Det blir ingen godværsdag her heller, men det er ikke snakk om like mye nedbør og vind. Det blir ikke så ille at man skulle få problemer med å gå ut og gjøre borgerplikten sin, sier meteorologen.

Selv om selve valgdagen er mandag, er det enkelte kommuner som har to valgdager. Haga anbefaler dem som har mulighet til å stemme søndag om å gjøre det.

Annonse
Annonse

– Da er det en helt annen værtype i Sør-Norge. Enkelte steder på Øst- og Sørlandet vil det være steiksol og temperaturer opp mot 25 grader.

Klar værvinner

Søndag får innbyggerne langs kysten i Troms og Finnmark føle hva høsten kan by på.

– Et lavtrykk feier forbi kysten og gir kraftig vind fra sørvest eller vest. Vinden øker først i Troms. Det er usikkert hvor det blir mest vind og hvor mye det blir, men lokalt kan det komme opp i liten storm, opplyser meteorologene.

Bortsett fra en del hustrig vær langs kysten, slipper landsdelen unna det verste uværet på valgdagen.

– Det ser litt lettere ut for Nordland og Troms og Finnmark, selv om det kommer en del nedbør og vind der inn mot kvelden. Det beveger seg nordover, og sent på kvelden treffer det Nord-Finnmark, sier Haga.

– Øst-Finnmark ser ut til å være landsdelen som slipper billigst unna ruskeværet. Her ligger det an til å bli skikkelig solskinnsvær, fortsetter meteorologen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse