Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 oktober 2023 23:22
Del på Facebook
50-kampsjubilanten Alexander Sørloth gratuleres av Erling Braut Haaland med scoring mot Kypros. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
50-kampsjubilanten Alexander Sørloth gratuleres av Erling Braut Haaland med scoring mot Kypros. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Alexander Sørloth scoret i jubileumskampen, mens Erling Braut Haaland inntok 2.-plassen på landslagets evige scoringsliste med to mål da Norge slo Kypros 4-0.

Oscar Bobb fikk sin landslagsdebut da han spilte den siste snaue halvtimen i en kamp Norge dominerte fra start til slutt. Han kom inn sammen med Antonio Nusa, som nok en gang herjet med motstanderne i norsk landslagsdrakt. Han hadde en fot med i begge Haalands scoringer, den siste med et nesten ferdigscoret innlegg.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– De er fantastiske spillere. Du ser det med en gang. De tar tak i ballen, tør å bruke den og har fantastiske ferdigheter. De går rett på, utfordrer og skaper ting, sa lagkaptein Martin Ødegaard om Nusa og Bobb.

Norge slo Kypros for 13. gang på like mange forsøk, med de største sifrene noen gang, og gjorde jobben laget kom til ferieøya for å utføre: Å holde liv i håpet om å ende blant de to beste i kvalifiseringsgruppa. Det øker temperaturen ytterligere foran søndagens allerede utsolgte hjemmekamp mot Spania.

– Vi visste at de kom til å bli slitne hvis vi holdt et høyt balltempo. Det klarte vi delvis. Da det ble 2-0, brøt de helt sammen. Jeg er fornøyd med gjennomføringen. Med så lite tid vi hadde, gjennomførte gutta det vi håpet på, sa landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2.

Spania slo Skottland 2-0 i Sevilla. Det betyr at Norge må slå Spania søndag og håpe at Skottland avgir poeng i Georgia 16. november. Skjer det, får Norge en finale om EM-plass borte mot Skottland 19. november. Med skotsk tap i Tbilisi vil seier være nok for Norge, med uavgjort for skottene i Georgia må Norge vinne med to mål på Hampden Park for å bli gruppetoer.

Fin tradisjon

Alexander Sørloth fulgte opp en fin familietradisjon da han scoret ledermålet. Hans far Gøran scoret fem mål på sine fire landskamper mot Kypros og er norsk toppscorer mot øynasjonen. Sørloth ble 50. norske mann med 50 landskamper og er nå bare fem bak faren. Gunnar og Hallvar Thoresen var fra før eneste far og sønn i den eksklusive klubben.

Kampen var ennå ikke punktert da Bobb og Nusa ble byttet inn på hver sin kant i det 63. minutt. De skapte røre nesten umiddelbart, og Nusa hadde vært på banen bare ett minutt da han tryllet bort en motspiller og vant et hjørnespark. Fredrik Aursnes’ serve spratt over Andreas Karo, og ved hjørnet av 5-meteren tok Haaland på ypperlig vis ned ballen og banket den i nettaket. Da han jublet for sitt 26. landslagsmål, var det som mestscorende spiller for landslaget siden 2. verdenskrig.

I det 72. minutt herjet Nusa igjen på venstresiden og fant Haaland med et perfekt innlegg. Ved lengste stolpe kunne stjernespissen nikke inn sitt 27. landslagsmål på like mange kamper. Nå har han bare Jørgen Juve foran seg på lista, og det er bare seks mål opp.

Aursnes fastsatte resultatet i det 81. minutt etter forarbeid av Bobb.

– Det var en grei gjennomkjøring med ganske bra kontroll. Det er litt vanskelig når de ligger med nesten hele laget inne i boksen, sa Ødegaard.

Annonse
Annonse

Måtte vente

De ti første minuttene hadde Norge 80 prosent ballbesittelse på AEK Arena, men greide ikke å skape sjanser mot et hjemmelag som forsvarte seg innbitt med en dyp bakre femmer og en kompakt diamant på midtbanen. Norge kom til innlegg, men de ble stanget unna av stopperkjempen Alexander Gogic.

Det norske laget ble farligere da det ble litt færre støttepasninger og flere risikopasninger. I det 17. minutt slo Birger Meling et innlegg som gikk over Haaland, men bak hogg Sørloth til på volley. Ballen gikk rett i venstrebacken Anderson Correia.

Et drøyt minutt senere ble det enda farligere. Aursnes slo et perfekt innlegg til Haaland, som knuste Kypros-stopper Karo i lufta og nikket hardt ned mot hjørnet. Keeper Joël Mall svarte med en superredning, og en Haaland i ubalanse greide ikke å få returen mellom stengene.

Et par nye minutter senere nikket Sørloth hardt utenfor på et nytt Meling-innlegg. Kypros-forsvaret var i trøbbel.

Etter en halvtime kom kampens eneste skremmeskudd fra hjemmelaget, da Serie A-proffen Grigoris Kastanos forfulgte en lang bakromsball fra Hektor Kyprianou, men Kristoffer Ajer fikk blokkert skuddet.

Utmanøvrert

Et par minutter etter det kom i stedet scoringen de norske ventet på. Haaland prøvde å kombinere med Aursnes, men Karo kom mellom og klarerte. Det gjorde han rett til Sørloth, som fikk god treff med venstrebeinet fra rett utenfor 16-meterstreken. I forsøket på å blokkere skuddet utmanøvrerte Gogic sin egen keeper, og ballen føk inn i motsatt hjørne.

Haaland var nær ved å doble ledelsen noen minutter senere, men Gogic revansjerte seg da han slengte ut beinet og tok farten av skuddet så Mall kunne redde.

Det ble en tam start på den andre omgangen, men i det 59. minutt ble Sander Berge satt opp av Meling og banket til fra 20 meter. Mall gjorde et tigersprang og slo ballen ut oppe under tverrliggeren. Noen minutter senere kom Nusa og Bobb inn, og ikke lenge etter var spenningen fjernet.

Ståle Solbakken kunne bytte ut Haaland og Martin Ødegaard med tanke på Spania-kampen som venter søndag. Da Haaland forlot banen, reiste mange av tilskuerne på den utsolgte arenaen seg også og gikk.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse