Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 oktober 2023 14:26
Del på Facebook
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB

Senterpartiets stortingsgruppe mener Grunnlovens krav om tre fjerdedels flertall må legges til grunn når Stortinget skal behandle EUs fjerde energimarkedspakke.

Det varslet parlamentarisk leder Marit Arnstad i sin tale til Senterpartiets landsstyre mandag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Stortingsgruppens holdning er som med tredje energimarkedspakke – at dette må behandles etter Grunnlovens paragraf 115, hvor det kreves tre fjerdetalls flertall i Stortinget hvis det skal vedtas, sa Arnstad til partikollegene.

Hun advarte om at EUs fjerde energimarkedspakke utvider Acers myndighet på en rekke områder og fullfører Norges integrering i EUs kraftmarked.

Aasland i dialog med EU

– Senterpartiets stortingsgruppe har sagt klart ifra om at det ikke er aktuelt for Senterpartiet å gå med på det, sa Arnstad.

Sp vedtok på sitt landsmøte i vår å si nei til EUs fjerde energimarkedspakke, og partileder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere sagt at det er uaktuelt å sitte i en regjering som innfører denne.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Mandag sa imidlertid olje- og energiminister Terje Aasland til NTB at Norge er i dialog med EU om den omstridte energipakken.

– Vi jobber nå for å se på hvilke konsekvenser dette eventuelt har for Norge, og hvilket handlingsrom vi har, sier Aasland.

Søksmål mot staten

EUs fjerde energimarkedspakke ble vedtatt i 2018 og 2019 og består av åtte ulike rettsakter. Alle disse, bortsett fra én som allerede er vedtatt, vurderes nå for innlemmelse av Efta/EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein.

Den videre saksgangen er imidlertid trolig også avhengig av hva Høyesterett kommer til i Acer-søksmålet som Nei til EU har anlagt mot staten.

Nei til EU mener Stortingets vedtak om å slutte Norge til Acer er i strid med Grunnlovens krav om avgivelse av suverenitet, som krever tre firedels flertall.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse