Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 oktober 2023 16:40
Del på Facebook
Finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Norge må være knallharde mot kriminelle gjenger. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Norge må være knallharde mot kriminelle gjenger. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er skremt over hvor sterke enkelte underkulturer har blitt i Sverige. Han vil bruke hele landet til integrering.

– Når vi ser det som har skjedd i Sverige, så er det helt skremmende hvor sterke en del underkulturer har blitt i det svenske samfunnet, sa Vedum da han talte til Senterpartiets landsstyremøte mandag.

Annonse
Annonse

Han snakket om de voldsomme gjengoppgjørene som har herjet i nabolandet, med brutale drap, eksplosjoner og skyteepisoder – i mange tilfeller med barn involvert.

Vedum roste sin egen partikollega og justisminister, Emilie Enger Mehl, for at hun reiste til Sverige for å snakke med sin svenske kollega om saken i forrige måned.

– Må knuse gjengene

Finansministeren mener at for Norges del, er spørsmålet om gjengkriminalitet todelt.

– Jeg mener vi skal bygge videre på den integreringspolitikken vi har. Spre folk i hele landet, sørge for at folk lærer seg språk og få folk i jobb, sier Vedum.

For det andre trekker han fram målet om å knuse gjengene.

– Vi må være knallharde på den type underkulturer som dukker opp. Og vi må være villige til å bruke både økonomiske virkemidler, straffevirkemidler og sørge for at vi har et politi som har ressurser til å ta tak i det, sier Vedum.

Annonse
Annonse

Finansministeren mener at Norge har gjort en del riktige grep i integreringspolitikken.

– Vi ønsker ikke selvbosetting, at de kan bosette seg der de vil. Vi skal bruke hele Norge i bosetningspolitikken, sier han.

Integrert i lokalsamfunn

Vedum peker på at de 58.000 ukrainske flyktningene som har kommet til Norge etter krigen, er blitt bosatt i alt fra Utsira til Oslo og Båtsfjord.

– Hvis du på et tidspunkt har lyst å flytte til Oslo for eksempel, så vet du at Norge er mangfoldig. For du har også bodd i Stange, og sett mangfoldet i landet vårt. Du har blitt integrert i et lokalsamfunn.

– Derfor bruker vi masse penger på introduksjonsprogrammet. For at folk skal lære seg norsk og forstå det landet de bor i, sa Vedum i talen.

Han mener den svenske modellen er mer problematisk.

– I Sverige har det vært en selvbosetningstenkning, at du kan bosette deg der du selv vil. Det gjør at faren for at du fort får mye større konsentrasjoner av en gruppe som ikke kjenner resten av samfunnet, er veldig høy, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 4 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse