Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
26 oktober 2023 09:55
Del på Facebook
Avdelingsleder Iren Aune Stendahl (stående bak) har invitert til markering av 10 år med Rask psykisk helse. Foto: Ingunn Strand / Kristiansund kommune
Avdelingsleder Iren Aune Stendahl (stående bak) har invitert til markering av 10 år med Rask psykisk helse. Foto: Ingunn Strand / Kristiansund kommune

Rask Psykisk Helse (RPH) i Kristiansund markerer sitt 10-årsjubileum som et banebrytende og vellykket initiativ for å hjelpe mennesker med angst, depresjon, søvnvansker og stressrelaterte plager. Dette initiativet har endret livet for tusenvis av mennesker og har vist seg å være en vellykket modell for psykisk helsehjelp.

Rask Psykisk Helsehjelp er et program som ble startet som et treårig pilotprosjekt under Helsedirektoratets tilsyn. Kristiansund var blant de tolv første kommunene som begynte å tilby tjenesten i 2013. Etter en evaluering utført av Folkehelseinstituttet og presentert i 2016, ble Rask Psykisk Helsehjelp en varig ordning i Kristiansund kommune fra 2017.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Tjenestene som tilbys av RPH

Dette initiativet har sitt fokus på voksne over 18 år (16 år i noen tilfeller) og tilbyr hjelp uten behov for henvisning fra en lege. Her gis kognitiv terapi, kurs, veiledet selvhjelp og samtaler for å adressere milde til moderate depresjonsplager, angst, søvnvansker og stressrelaterte lidelser/utbrenthet. Målet er å tilby forebygging og tidlig intervensjon før symptomene blir mer alvorlige.

Samarbeid og tverrfaglig tilnærming

Et viktig suksesskriterium for Rask Psykisk Helsehjelp er samhandlingen med andre enheter som for eksempel NAV og fastleger, med tanke på å kunne gi riktig terapeutisk behandling.

Kristiansunds gode resultater

Kristiansund utmerket seg med en bemerkelsesverdig 72,8 prosent recoveryrate, den høyeste blant pilotkommunene. Dette har ført til en økning på 5,6 prosent av de som var i arbeid uten trygd ved slutten av behandlingen.

Digital innovasjon

RPH i Kristiansund har også tatt et skritt inn i den digitale tidsalderen med «Kristiansundsmodellen,» en internettassistert behandling som tilbys i samarbeid med Assistert Selvhjelp. Dette digitale programmet har konsulenter på innholdssiden og inkluderer fem ulike program som gir enda flere mennesker tilgang til nødvendig hjelp og støtte.

Annonse
Annonse

RPH som transformasjonskraft

– Rask Psykisk Helsehjelp har vært en transformasjonskraft i vår kommune. Gjennom å tilby rask og tilgjengelig hjelp for mennesker som sliter med angst, depresjon, søvnvansker og stressrelaterte plager, har vi sett hvordan denne tjenesten har endret livene til mange mennesker, sier Elisabeth Iversen som er enhetsleder for Psykisk helse og rus.

Visjonen og målet

– Som enhetsleder for Psykisk Helse og Rus er jeg utrolig stolt av det arbeidet vi har gjort sammen med Rask Psykisk Helse i Kristiansund. Vår visjon har alltid vært å tilby hjelp når den trengs mest, uten lange ventetider, og uten unødvendig byråkrati. RPH har virkelig levert på denne visjonen, fortsetter Iversen.

Samarbeidets betydning

– Det har vært utrolig å se hvor effektivt Rask Psykisk Helsehjelp har samarbeidet med våre samarbeidspartnere, inkludert fastleger, familievernkontor, Frisklivssentral, NAV, og mange flere. Dette samarbeidet har vært en nøkkelkomponent i vår suksess, fortsetter Iversen.

Utsikten mot fremtiden

– Også den nylige satsingen på å samarbeide med jobbspesialister ved NAV er spennende og viser at RPH fortsetter å utvikle seg for å møte de stadig skiftende behovene i samfunnet.

– Tusen takk skal dere ha. Sammen har vi forandret liv og sørget for at mange i vår kommune får hjelp når de trenger det som mest. La oss fortsette å arbeide sammen for å sikre at RPH fortsetter å være en kilde til håp og bedring i årene som kommer, avslutter Iversen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse