Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
28 oktober 2023 16:18
Del på Facebook
Utenriksminister Espen Barth Eide sier situasjonen på Gazastripen er katastrofal, og at krigens regler må følges. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Utenriksminister Espen Barth Eide sier situasjonen på Gazastripen er katastrofal, og at krigens regler må følges. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Opptrappingen i Gaza er katastrofal for alle som er der. Dessverre også for norske statsborgere som ikke kommer seg ut, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

– Det gjelder jo alle som er der. Dessverre også de norske statsborgerne som befinner seg der. Det er ingen trygge steder å være på Gazastripen, sa Eide (Ap) da han møtte pressen lørdag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Vi vet at noen av de norske borgerne har blitt skadd, og vi prøver å finne ut om det er noen nye skadde etter nattens angrep, sier utenriksministeren, som legger til at det er vanskelig å få kontakt med mennesker i Gaza som følge av manglende tilgang på internett og mobilnett.

Går over streken

Han mener det nå er viktig å være tydelig og konsekvent.

– Selv om vi har sagt og fortsatt mener at Israel har rett til selvforsvar, så er den retten selvfølgelig også innskrenket av de reglene som gjelder for krigføring – det betyr at man skal ta aktive grep for å skille mellom stridende og sivile i krig, og at man skal tilrettelegge for humanitær hjelp der det er mulig, sier Eide.

– Det må være et forhold mellom de politiske målene som vil oppnås og den makten som brukes. Vi mener at det vi ser nå, går ganske langt i å utfordre de prinsippene, for å si det forsiktig, legger han til.

– Brenner sympatien

Utenriksministeren tror ikke de voldsomme angrepene mot Gazastripen vil gagne Israel i det lange løp.

Annonse
Annonse

– Nå opplever vi at Israel brenner opp mye av den sympatien de opprinnelig hadde og mobiliserer verden mot seg, sier Eide.

– Dette er ingen fordel for dem, fordi i det lange løp skal de leve i fred med både palestinerne og sine arabiske naboer, og da må de også midt i striden klare å tenke på hvordan de skal få det til. Dette sier vi som en venn av Israel, sier han videre.

Har fortsatt troen på tostatsløsning

På sikt mener Eide at en tostatsløsning er den eneste veien til langvarig fred.

– I vårt syn er den eneste varige løsningen en israelsk stat og en palestinsk stat, slik planen i Oslo-avtalen var. Mange tror ikke-løsningen vi har forvaltet i snart 30 år var en løsning, men det er ikke det, sier han.

Og selv om utenriksministeren er tydelig på at det akkurat nå er viktigst å stanse opptrappingen på Gazastripen, mener han at det også er viktig å tenke framover.

– Det er ofte i de mest dramatiske situasjonene at man klarer å tenke nytt om framtiden, sier han.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse