Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
09 november 2023 15:46
Del på Facebook
Espen Rostrup Nakstad sier folk er senere med å vaksinere seg i år. Foto: Javad Parsa / NTB
Espen Rostrup Nakstad sier folk er senere med å vaksinere seg i år. Foto: Javad Parsa / NTB

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier korona-smittetrenden utvilsomt er økende, til tross for at befolkningsimmuniteten er sterkere enn før.

Vinterens bølge av covid-19 er i full gang, slår Folkehelseinstituttet fast i sin ukerapport.

Annonse
Annonse

Sykehusene og kommunene må være forberedt på flere innleggelser med covid-19, heter det videre. I uke 44 var nesten 500 personer innlagt, en økning på 18 prosent fra uka før. Fortsatt er få innlagt på intensivavdeling.

– Sykehusene forbereder seg hvert år på en ny influensasesong ved å legge om driften og forsøke å holde de ansatte friske. Det som er utfordrende, er en situasjon med mye influensa og covid-19 i de samme vinterukene, sier Nakstad til NTB.

Flere korona-innleggelser

Blant covid-19-syke har man sett en tydelig økning av sykehusinnleggelser de siste ukene. Nakstad mener befolkningsimmuniteten er sterkere enn før, men at smittetrenden utvilsomt er økende.

– Vi har passert 400 innleggelser per uke med positiv covid-19-test, og en høyere andel av dem er alvorlig syke, sier Nakstad.

Ulike virusvarianter

Hvilken influensavariant som vil dominere denne vinteren, er for tidlig å si, mener Nakstad.

– Så langt har FHI registrert tilfeller av influensa type A H1N1 og type A H3N2. Den første varianten, svineinfluensaviruset, dominerte tidlig i 2023, men ble etterfulgt H3N2-varianten litt senere på vinteren. Hvilken variant som kommer til å dominere de neste månedene, vet vi ikke sikkert før influensasesongen er ordentlig i gang. Det er for tidlig å si, sier han.

Annonse
Annonse

Folk vaksinerer seg senere

Nakstad mener vaksinering vil være avgjørende for hvor alvorlig influensasesongen vil bli.

– Det avhenger av hvilken influensavariant som blir dominerende, hvor mange som har vaksinert seg, og om årets vaksine «treffer blink» eller ikke, sier han.

Så langt i år er 45 prosent av dem over 65 år vaksinert mot influensa, mens bare 30 prosent i samme gruppe har tatt den anbefalte oppfriskningsdosen av koronavaksine siden 1. september, opplyser FHI.

I Oslo ser det dog ut til at flere ønsker å vaksinere seg.

– Vi ser at folk har vært senere ute med å ta influensa- og koronavaksine i år, men Oslo og andre kommuner forteller denne uken nå om ganske stor pågang av folk som ønsker å vaksine seg, sier Nakstad.

Munnbind bør vurderes

Hans hovedråd er å holde seg hjemme om man føler seg syk. Om man mot formodning må ut blant folk, bør munnbindet vurderes.

– Vårt råd er fortsatt å holde seg hjemme når man er syk. Da bidrar man til å dempe smittepresset og sykefraværet i toppukene for influensa og covid-19. Hvis man likevel må ut blant folk i den smitteførende fasen, for eksempel for å komme seg til lege eller apotek, er det lurt å ta på seg et munnbind for å beskytte andre sier Nakstad.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse