Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 november 2023 18:55
Del på Facebook
Helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i Frp mener endringene i sykehusstrukturen i Nord-Norge må stanses. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i Frp mener endringene i sykehusstrukturen i Nord-Norge må stanses. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Opposisjonspartiene reagerer sterkt på forslagene om å kutte i akuttberedskapstilbudet i Helse nord. Flere ønsker å stanse endringene.

Arbeidsgruppen som ble lagt ned for å utrede akuttberedskapen i Helse nord, la tirsdag fram flere forslag til endringer i sykehusene i Nord-Norge.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det ble blant annet anbefalt å legge ned akuttsykehuset i Lofoten og gjøre det til et distriktsmedisinsk senter, samt å kutte fra to til ett sykehus på Helgeland. Samtidig skal akuttberedskapen ved sykehuset i Narvik flyttes til sykehuset i Harstad.

Frp varsler at de kommer til å fremme et forslag der Stortinget ber regjeringen stoppe hele prosessen.

– Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) må lytte til den samstemte kritikken fra lokalbefolkningen, ansatte og lokale politikere. De frykter for landsdelens fremtid og pasientsikkerheten, sier helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i Frp.

Det er helseministeren som i fjor ga Helse nord i oppdrag å sette i gang en omstrukturering av sykehusene i Nord-Norge. En endelig plan skal etter planen vedtas i april 2024.

Støtte fra Rødt

Frp får gehør fra Rødt, som sier at de vil støtte det varslede forslaget om å stanse prosessen.

– Sykehusene våre må formes etter behovet i befolkningen, samfunnshensyn og fagfolkenes vurderinger, ikke etter helseforetakene sin jakt på grønne budsjett-tall, sier Rødt-politiker Seher Aydar, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

SV vil derimot fremme et forslag som skal sørge for at «sentrale og større» endringer i sykehusforvaltningen i Helse nord, skal behandles i Stortinget.

Annonse
Annonse

– Sykehustilbudet til en hel landsdel kan ikke behandles så lettvint som vi gjør nå. En sak av slike dimensjoner må besluttes politisk, i Stortinget, sier stortingsrepresentant Marian Hussein i SV.

Det er KrF-leder Olaug Bollestad enig i.

– En så stor endring må Stortinget få ta stilling til. Dette vil jeg kreve at behandles her, og ikke i en semi-åpen prosess i et styre, sier hun.

Regjeringsparti reagerer

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i regjeringspartiet Sp reagerer sterkt på forslagene.

– Vi mener det er uklokt å legge ned sykehuset i Lofoten, gjøre om Narvik og legge ned akuttsykehustilbudet på Helgeland. Senterpartiet vil opprettholde akuttfunksjoner og fødetilbudet i hele landsdelen, sier hun til VG.

Arnstad sier videre at Senterpartiet ikke vil være med på en sentralisering av sykehustilbudet i Nord-Norge.

Høyre mener det nå er full forvirring om hva regjeringspartiene mener om fremtidens helsetjenester i nord, når et parti som sitter i regjering, går ut mot forslagene.

– Når fem arbeidsgrupper i dag leverte på et arbeid regjeringen har bedt dem om å gjøre, går et av regjeringspartiene ut og nærmest avlyser arbeidet. Høyre forventer at helseministeren avklarer om Helse nord skal fortsette prosessen regjeringen selv har satt i gang, sier leder Tone Wilhelmsen Trøen i Stortingets helse- og omsorgskomité.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse