Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 november 2023 14:03
Del på Facebook
Natt til 27. februar gikk politiet inn på Olje- og energidepartementet for å fjerne aktivistene som demonstrerer mot vindturbinene på Fosen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Natt til 27. februar gikk politiet inn på Olje- og energidepartementet for å fjerne aktivistene som demonstrerer mot vindturbinene på Fosen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

De unge samiske aktivistene som i februar okkuperte Olje- og energidepartementet, blir nå ilagt bøter for å ikke etterkomme politiets pålegg.

– Det er knusende at unge samiske aksjonister blir straffet, mens staten som har begått menneskerettighetsbrudd i over to år, fortsatt får gå fri, sier aktivist Ella Marie Hætta Isaksen i en pressemelding fra Natur og Ungdom.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I februar gikk aktivistene inn på departementet da det hadde gått 500 dager siden Høyesterett slo fast at to vindkraftverk bryter menneskerettighetene til samene på Fosen.

Nå er de ilagt bøter for å ikke etterkomme politiets pålegg om å forlate departementsbygningen natt til 27. februar. Aksjonistene ble båret ut av politiet.

– Midt på natten, mens hele verden lå og sov, kom plutselig politiet. Det var utrolig sårbart å bli vekket av en hel gjeng bevæpnede politifolk. Staten valgte heller å dysse ned protesten vår enn å ta ansvar for å stanse menneskerettighetsbruddet, sier Hætta Isaksen.

Annonse
Annonse

Hun legger til at hun nekter å akseptere boten.

Tidligere i høst ba politiet om påtaleunnlatelse, men statsadvokaten har nå likevel valgt å ilegge aktivistene bøter. Elden Advokatfirma, som representerer flere av aktivistene, reagerer på bakgrunnen for bøtene.

Advokat Olaf Halvorsen Rønning sier i pressemeldingen at Statsadvokaten har lagt for snevre rammer for ytrings- og forsamlingsfriheten til grunn.

– Det er herunder lagt for liten vekt på bakgrunnen for demonstrasjonen og hvor sterke inngrep i ytringsfriheten politiets opptreden medførte. Det er spesielt uheldig at Statsadvokaten ikke legger vekt på urfolksrettigheter i denne sammenheng, idet ytringsfrihet i saker som gjelder urfolksrettigheter er gitt særlig beskyttelse i EMDs praksis, sier Halvorsen Rønning.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Frode Heimen 17 timer siden Ferjeopprøret heilt nødvendig!
Det koster samfunnet ca 4 milliarder i året å vente på ferger. Halvparten av all fergeventing skjer i fergefylket Møre ...
Frode Heimen 17 timer siden Ferjeopprøret heilt nødvendig!
Tenk om vi hadde samferdselspolitikere her i fylket med visjoner til få fjernet så mange ferger som mulig, i stedet ...
Rune Kristiansen 21 timer siden Hva nå, Nordmøre?
Jeg lurer, er det virkelig slik det norske folket vil ha det? Nå er vi på full fart inn i ...
Når penger er mer viktig enn helse får vi slike tilstander vi ser her, Norge aspirerer å bli lik andre ...
Epic Systems heter det amerikanske firmaet som leverer løsningen bak Helseplattformen. Det er ikke helt som andre it-leverandører med sitt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse