Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 desember 2023 07:38
Del på Facebook
Schibsted vil dele selskapet i to, der ett selskap blir et rent medieselskap som tas av børs og det andre et børsnotert markedsplasselskap. Foto: Terje Pedersen / NTB
Schibsted vil dele selskapet i to, der ett selskap blir et rent medieselskap som tas av børs og det andre et børsnotert markedsplasselskap. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mediekonsernet Schibsted vil dele selskapet i to til ett rent medieselskap som ikke er på børs, og et offentlig børsnotert markedsplasselskap.

Det kom fram i en melding fra det børsnoterte mediekonsernet mandag morgen.

Annonse
Annonse

– Vi skal bidra til en fortsatt fornyelse og sunn forretningsdrift i nyhetsmediene. Som eier er det vår oppgave å oppmuntre til utvikling av nye inntektsstrømmer og attraktive redaksjonelle tjenester, sier daglig leder Kjersti Løken Stavrum i Stiftelsen Tinius i en pressemelding.

Det mener hun er avgjørende for at Schibsted-avisene skal kunne fortsette å levere journalistikk av «betydning som angår folk, og som sikrer demokratiet og en opplyst offentlig samtale».

Avtalen går ut på at Schibsteds største aksjonær, stiftelsen Tinius, planlegger å kjøpe Schibsteds nyhetsmedievirksomhet.

Steg på børs

Nyheten skapte entusiasme i aksjemarkedet, og Schibsted-aksjen steg kraftig på Oslo Børs mandag formiddag. Like etter børsåpning klokken 9 hadde aksjen steget med 10 prosent.

Avtalen med stiftelsen Tinius verdsetter nyhetsavdelingen til 6,2 milliarder kroner, noe som inkluderer Schibsteds eierandeler i nyhetsbyråene NTB og TT, samt Polaris Media.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Konserntillitsvalgt i Schibsted, Ingunn Saltbones, forteller til Medier24 at de første reaksjonene fra journalistene i konsernet har vært positive.

– Det er fordi mange har vært frustrert over det jevne presset fra markedet, sier hun.

Dersom avtalen blir gjennomført, vil ikke lenger avisene måtte betale utbytte til aksjeeierne, påpeker Saltbones.

– Bare der har vi spart 400 millioner kroner som kan reinvesteres i journalistikk, sier hun.

To selskaper

Dersom de kommer fram til en avtale, skal dagens Schibsted bli til to mer fokuserte selskaper. Det ene blir et medieselskap heleid av Stiftelsen Tinius som skal beholde Schibsted-navnet, men ikke være børsnotert. Det andre skal være et offentlig børsnotert markedsplasselskap.

– Gjennom forhandlinger med styret og ledelsen i Schibsted ASA har vi kommet fram til løsninger som vil gi alle Schibsted-selskapene bedre muligheter til vekst og utvikling, sier styreleder Ole Jacob Sunde i Stiftelsen Tinius.

Schibsteds nyhetsmedier når daglig ut til 8,6 millioner mennesker i Norge og Sverige, hovedsakelig digitalt. Medieselskapet eier blant annet avisene VG, Aftenposten, E24, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen, samt podkastplattformen Podme.

Annonse
Annonse

Fakta om Stiftelsen Tinius' kjøp av Schibsteds nyhetsmedier

 

• Avtalen om kjøp av Schibsteds nyhetsmedier må godkjennes av generalforsamlingen i Schibsted ASA og forutsetter at partene blir enige om endelige avtaler for transaksjonen.

• Gitt at den endelige avtalen godkjennes, blir alle Schibsteds nyhetsmedier med i det nye selskapet som ikke vil være børsnotert, i tillegg til Schibsted Marketing Services, Podme og eierskapene i Polaris Media, Retriever, NTB og TT.

• Stiftelsen Tinius viderefører sin eierandel på 26,3 prosent i de øvrige Schibsted-virksomhetene, som fortsetter som et børsnotert selskap.

• Stiftelsen har gått med på å støtte fjerningen av Schibsteds aksjeklassesystem med to klasser innen januar 2026 basert på en kompensasjon til A-aksjonærene basert på historiske prisdifferanser, forutsatt gjennomføring av transaksjonen og godkjenning fra aksjonærene.

Kilde: Stiftelsen Tinius

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse