Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 desember 2023 06:29
Del på Facebook
Ungarns statsminister Viktor Orban under EU-møtet torsdag. Foto: Omar Havana / AP / NTB
Ungarns statsminister Viktor Orban under EU-møtet torsdag. Foto: Omar Havana / AP / NTB

Viktor Orban krever at EU frigir alle milliardene som er holdt tilbake fra Ungarn, før han opphever vetoet mot EUs langtidsbudsjett og Ukraina-pakken.

Natt til fredag ble det klart at statsminister Orban har lagt ned veto mot EU-budsjettet, etter mange timers dragkamp på EU-toppmøtet.

Annonse
Annonse

– Veto mot ekstra penger til Ukraina. Veto mot EUs langtidsbudsjett, skrev Ungarns statsminister på X/Twitter.

Bakt inn i langtidsbudsjettet er en pakke på 50 milliarder euro, nærmere 580 milliarder kroner, i tilskudd og lån til Ukraina.

Vil ha frosne midler

Fredag, på EU-toppmøtets andre dag, gjorde Orban det klart overfor ungarsk radio at han ikke kommer til å si ja til budsjettet før EU frigir resten av midlene som holdes tilbake.

EU-kommisjonen opphevet onsdag blokkeringen av drøyt 10 milliarder euro, men 21 milliarder euro holdes fortsatt frosset, blant annet på grunn av korrupsjonen i Ungarn.

– Dette er en stor mulighet for Ungarn til å gjøre det klart at vi skal ha det vi fortjener. Ikke halvparten, ikke en firedel, vi skal ha alt, sier Orban.

Belgias statsminister Alexander De Croo slår tilbake mot Orbans krav.

– Deler av midlene er frosset fordi Ungarn ikke har gjennomført nødvendige tiltak mot korrupsjon. Vi er ikke der ennå, sier han på vei inn til toppmøtet.

– Tidlig neste år

De Croo, som overtar formannskapet i EU ved årsskiftet, mener imidlertid at budsjettklemma kan være løst innen kort tid.

– Det ser ut som vi kommer til å trenge et par uker på å komme dit. Men meldingen til Ukraina er at EU kommer til å være der for å hjelpe dere. Ukraina vil få penger, slår han fast.

Annonse
Annonse

Ukraina risikerer å stå med en bunnskrapt statskasse allerede i februar om ikke det kommer penger. Russlands angrepskrig sluker store summer. Den foreslåtte støtten til Ukraina fordeler seg på 33 milliarder euro i lån og 17 milliarder euro i tilskudd.

Ifølge EU-president Charles Michel vil budsjettforhandlingene fortsette tidlig neste år.

Også Nederlands statsminister Mark Rutte sier han er «ganske sikker» på at EU kan få et gjennombrudd tidlig i 2024 for støtten til Ukraina og budsjettpakken.

Historisk

Torsdag ble det klart at EU åpner medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova. Kunngjøringen fra EU-president Michel kom som en stor overraskelse og blir omtalt som «historisk».

Vedtaket ble gjort da Orban, som i ukevis har sagt blankt nei til å åpne EU-døra for Ukraina, forlot rommet «på en forhåndsuttenkt måte» og dermed rett og slett ikke kunne legge ned veto.

Tysklands statsminister Olaf Scholz skal ha spilt en nøkkelrolle i å klekke ut grepet. Ifølge EU-kjennere er dette unikt og har aldri tidligere skjedd i EU-historien.

Hva som fikk Orban til å gå med på dette, er foreløpig uklart.

Gir ikke opp

Men Orban sier at han ikke har gitt opp kampen for å stanse ukrainsk EU-medlemskap.

– Jeg har telt, og det finnes rundt 75 måter Ungarn kan stoppe denne prosessen på, sier han til ungarsk radio, ifølge Guardian.

– Hvis vi ikke vil at Ukraina skal bli medlem, så stemmer det ungarske parlamentet ned forslaget, sier han.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøTellepunktet står øst for krysset fra ferga. Viser ikkje fordeling på retning til og fra ferga.Trafikken er stabil.I Batnfjorden er ...
Terje Sundsbø 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTrafikkaoset gjelder alle retninger, til/fra fergen, og øst/vest for fergeleiet. Trafikktallene har du da ikke hatt vansker med å finne ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har etterlyst kva trafikkaos som fergene med ÅDT på 2350 skaper i det store bildet.Og trafikken si retning og ...
Terje Sundsbø 12 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTror du man flytter fergeleiet ut fra sentrum av Molde for moro skyld? Merkostnaden for de fergereisende blir minimal i ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøOg da er vi tilbake til kostnadsaspektet som eg skisserte tidlegare, og matching av frekvens og reisetid. I tillegg til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLike fullt langt mer håndfast enn dine fabuleringer. Og det skisserer et gjennomførbart alternativ for flytting av fergeleiet ut av ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse