Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 februar 2024 14:13
Del på Facebook
Youtuberen og den tidligere NRK Super-profilen Jonas Lihaug Fredriksen (t.v.) spiller storebroren til Vegard (Arjan Nilsen) i Riksteatrets nye barne- og ungdomssatsing «Det mørke fortet – et Minecraft-eventyr». Foto: Maja Moan / Handout / NTB
Youtuberen og den tidligere NRK Super-profilen Jonas Lihaug Fredriksen (t.v.) spiller storebroren til Vegard (Arjan Nilsen) i Riksteatrets nye barne- og ungdomssatsing «Det mørke fortet – et Minecraft-eventyr». Foto: Maja Moan / Handout / NTB

Skaperne av et nytt teaterstykke tar Minecraft til scenen – og håper det vil bygge bro både mellom gamere og ikke-gamere, og mellom barn og voksne.

– Det vanskeligste har nok vært å få folk til å forstå hva vi ser for oss. Det er mange fordommer mot Minecraft blant dem som ikke spiller.

Annonse
Annonse

Det sier Frode Gjerløw og Håkon Dalsbø, som står bak manus og regi til Riksteatrets nye forestilling «Det mørke fortet – et Minecraft-eventyr». Ifølge Skogliv, som lager stykkets Minecraft-verden, er dette første gang her til lands at barns spillverden tas inn på teater.

De ville lage barneteater som møtte barna der de er, gjennom å bruke gaming som virkemiddel. Nå har resultatet urpremiere fredag, og skal turnere til 65 byer og steder landet rundt.

Skape robusthet

Når barn entrer tenårene, opplever mange foreldre det som om de forsvinner inn i en hemmelig verden – der spill ofte er en del. De unge selv kan føle det som om foreldrene ikke henger med.

– Vårt inntrykk er at det i utgangspunktet er sunt og normalt at barn har en verden som er litt privat, hvor de kan utfordre seg selv uten at foreldrene nødvendigvis får med seg alt. Målet med forestillingen er å bidra til robusthet hos barna, slik at de kan håndtere vanskelige ting på best mulig måte, sier Gjerløw og Dalsbø.

De så for seg en forestilling om familie, vennskap og åpenhet, som utspiller seg på scenen og i Minecraft.

– Budskapet vårt handler nok mest om at det kan være lurt å snakke om det som er vanskelig, og slippe andre inn. Tilbakemeldingen vi har fått fra barnevernspedagoger som har sett forstillingen, er at den tilbyr flere gode bilder og metaforer for å sette ord på vanskelige ting. Dette er veldig nyttig for at barn og unge skal åpne seg.

YouTuber på scenen

En av dem som blir å se på scenen er Jonas Lihaug Fredriksen, velkjent YouTuber og tidligere programleder for flere av NRKs YouTube-kanaler, blant annet for NRK Super. Han har laget mye gaminginnhold, etter eget utsagn «ekstremt mye om Minecraft».

– Det har lært meg mye om betydningen det har for barn. Mye av det vi drev med i NRK var å ta barn og barns interesser på alvor, sier Lihaug Fredriksen, som synes det er gøy at teateret følger opp spillverdenen.

– Teatermediet er kanskje ikke et medium som 12-13-åringer så ofte går i for egen motor. Riksteatret reiser dit folk er, og da tror jeg de unge også vil komme. Jeg føler det er blitt en veldig spennende og sår og fin forestilling, som kan treffe både voksne og barn.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– På høy tid

Jonas Lihaug Fredriksen opplever at foreldre oftere og oftere involverer seg i stor grad, også i barnas spillinteresse, og at det er blitt mye bedre siden han begynte i NRK Super i 2015.

– Spillindustrien, med publikumsdelen og E-sportsindustrien, er jo mye større enn fotballindustrien – så hvordan kan vi ikke ta det på alvor?

200 millioner spiller Minecraft over hele verden, og det tok Frode Gjerløw og Håkon Dalsbø – som selv ikke er gamere – inn over seg.

– Vi tenker det er på høy tid at det lages teater som utspiller seg både i vår fysiske verden, og i en Minecraft-verden. Vi håper denne forestillingen kan bidra til å bygge en bro mellom disse virkelighetene, ved å fortelle en historie om å måtte klare seg selv, gjennom et barns øyne.

Lokale barn med

«Det mørke fortet – et Minecraft-eventyr» handler om Vegard, en gutt som ikke har det så enkelt og havner i barnevernssystemet.

– Når Vegard spiller, ser vi det på en skjerm i en blokkbasert, stilisert scenografi som matcher tematikken, røper Lihaug Fredriksen, som spiller Vegards storebror.

Med er også skuespillerne Arjan Nilsen, Albertine Lundgren, Siren Jørgensen og Maria Lingfors. Seks lokale barn og unge skal trå til som Minecraft-spillere hvert av de 65 stedene som besøkes.

Urpremieren skjer 16. februar på Riksteatret i Oslo, mens turnépremiere er 23. februar på Teatret Vårt i Molde, som sammen med Hålogaland Teater er Riksteatrets medprodusenter av forestillingen.

Her på Nordmøre kan man se forestillingen den 28. februar i Surnadal Kulturhus og den 29. februar i Sunndal Kulturhus. Se vår kalender for mer informasjon.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse