Skaperne av et nytt teaterstykke tar Minecraft til scenen – og håper det vil bygge bro både mellom gamere og ikke-gamere, og mellom barn og voksne.
– Det vanskeligste har nok vært å få folk til å forstå hva vi ser for oss. Det er mange fordommer mot Minecraft blant dem som ikke spiller.
Det sier Frode Gjerløw og Håkon Dalsbø, som står bak manus og regi til Riksteatrets nye forestilling «Det mørke fortet – et Minecraft-eventyr». Ifølge Skogliv, som lager stykkets Minecraft-verden, er dette første gang her til lands at barns spillverden tas inn på teater.
De ville lage barneteater som møtte barna der de er, gjennom å bruke gaming som virkemiddel. Nå har resultatet urpremiere fredag, og skal turnere til 65 byer og steder landet rundt.
Skape robusthet
Når barn entrer tenårene, opplever mange foreldre det som om de forsvinner inn i en hemmelig verden – der spill ofte er en del. De unge selv kan føle det som om foreldrene ikke henger med.
– Vårt inntrykk er at det i utgangspunktet er sunt og normalt at barn har en verden som er litt privat, hvor de kan utfordre seg selv uten at foreldrene nødvendigvis får med seg alt. Målet med forestillingen er å bidra til robusthet hos barna, slik at de kan håndtere vanskelige ting på best mulig måte, sier Gjerløw og Dalsbø.
De så for seg en forestilling om familie, vennskap og åpenhet, som utspiller seg på scenen og i Minecraft.
– Budskapet vårt handler nok mest om at det kan være lurt å snakke om det som er vanskelig, og slippe andre inn. Tilbakemeldingen vi har fått fra barnevernspedagoger som har sett forstillingen, er at den tilbyr flere gode bilder og metaforer for å sette ord på vanskelige ting. Dette er veldig nyttig for at barn og unge skal åpne seg.
YouTuber på scenen
En av dem som blir å se på scenen er Jonas Lihaug Fredriksen, velkjent YouTuber og tidligere programleder for flere av NRKs YouTube-kanaler, blant annet for NRK Super. Han har laget mye gaminginnhold, etter eget utsagn «ekstremt mye om Minecraft».
– Det har lært meg mye om betydningen det har for barn. Mye av det vi drev med i NRK var å ta barn og barns interesser på alvor, sier Lihaug Fredriksen, som synes det er gøy at teateret følger opp spillverdenen.
– Teatermediet er kanskje ikke et medium som 12-13-åringer så ofte går i for egen motor. Riksteatret reiser dit folk er, og da tror jeg de unge også vil komme. Jeg føler det er blitt en veldig spennende og sår og fin forestilling, som kan treffe både voksne og barn.
– På høy tid
Jonas Lihaug Fredriksen opplever at foreldre oftere og oftere involverer seg i stor grad, også i barnas spillinteresse, og at det er blitt mye bedre siden han begynte i NRK Super i 2015.
– Spillindustrien, med publikumsdelen og E-sportsindustrien, er jo mye større enn fotballindustrien – så hvordan kan vi ikke ta det på alvor?
200 millioner spiller Minecraft over hele verden, og det tok Frode Gjerløw og Håkon Dalsbø – som selv ikke er gamere – inn over seg.
– Vi tenker det er på høy tid at det lages teater som utspiller seg både i vår fysiske verden, og i en Minecraft-verden. Vi håper denne forestillingen kan bidra til å bygge en bro mellom disse virkelighetene, ved å fortelle en historie om å måtte klare seg selv, gjennom et barns øyne.
Lokale barn med
«Det mørke fortet – et Minecraft-eventyr» handler om Vegard, en gutt som ikke har det så enkelt og havner i barnevernssystemet.
– Når Vegard spiller, ser vi det på en skjerm i en blokkbasert, stilisert scenografi som matcher tematikken, røper Lihaug Fredriksen, som spiller Vegards storebror.
Med er også skuespillerne Arjan Nilsen, Albertine Lundgren, Siren Jørgensen og Maria Lingfors. Seks lokale barn og unge skal trå til som Minecraft-spillere hvert av de 65 stedene som besøkes.
Urpremieren skjer 16. februar på Riksteatret i Oslo, mens turnépremiere er 23. februar på Teatret Vårt i Molde, som sammen med Hålogaland Teater er Riksteatrets medprodusenter av forestillingen.
Her på Nordmøre kan man se forestillingen den 28. februar i Surnadal Kulturhus og den 29. februar i Sunndal Kulturhus. Se vår kalender for mer informasjon.
(©NTB)