Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
03 mars 2024 23:41
Del på Facebook
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen Foto: Lise Åserud / NTB
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen Foto: Lise Åserud / NTB

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at utviklingen i verden bør bekymre alle. Søndag startet militærøvelsen Nordic Response der over 20.000 soldater deltar.

– Vi bør være bekymret for den utviklingen som skjer i verden. Vi har et Russland som går i feil retning, som er i krig med sitt naboland.

Annonse
Annonse

Det sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til TV 2.

Han understreker at det ikke er noen umiddelbar fare for krig mot noen Nato-land, men understreker viktigheten av å vise styrke og samhold for å hindre at noen vil utfordre oss.

Søndag startet militærøvelsen Nordic Response som skal pågå i Troms og Finnmark fram til 14. mars.

Øvelsen er en del av en større Nato-øvelse, som strekker seg fra Finnmark i nord til Romania i sør.

Den norske militærøvelsen Cold Response finner sted i Nord-Norge annethvert år. Men siden Finland og snart Sverige også omfattes av Nato, ble øvelsen utvidet til å omfatte Nordic Response.

– Ny æra i nordisk samarbeid

Øvelsen representerer en ny æra i nordisk forsvarssamarbeid, understreker viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

– Det handler om å bringe forsterkninger inn for å forsvare hele alliansen. En viktig del av det foregår her i Norge, sier Andersen til NRK.

Annonse
Annonse

Over 20.000 soldater fra 13 land deltar. Av disse vil rundt 10.000 være på land og dermed være mest synlige i forbindelse med øvelsen, skriver Forsvaret.

– Det er viktig å trene i de nordlige områdene fordi det gir helt unike utfordringer. Hvis man skal kunne operere effektivt her, må man også trene her, sier viseadmiralen.

Øvingsområdet er valgt fordi det gir mulighet til å trene på tvers av grensene til Sverige, Finland og Norge.

– Det har veldig mye å si for hvordan vi tenker rundt forsvaret av Skandinavia at vi nå har et felles Norden samlet i Nato, sier Andersen.

Stor aktivitet på sjøen

Særlig stor aktivitet blir det på sjøen med over femti påmeldte ubåter, fregatter, korvetter, hangarskip og ulike amfibiefartøy, opplyser Forsvaret.

I luften deltar over hundre kampfly, transportfly, maritime overvåkingsfly samt allierte CH43 Super Stallion, Merlin, Cobra og Osprey.

Tusenvis av soldater på bakken skal i øvelsen forsvare og beskytte nordisk territorium. Det skal benyttes ulike artillerisystemer, stridsvogner, beltevogner og andre landfartøy.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøEg har vist til forpliktende mål i klimapolitikken. Med gjeldande tiltak er vi langt frå å oppnå dette målet.Så har ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDet kloden ikke tåler, er enormt kraftkrevende ferger. Når Møreaksen avløser 3 fergesamband, blir enorme mengder elektrisitet frigitt, langt mer ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøDet akkurat det eg sa, der må vere likhet mellom Loke og Tor. Også reduksjon av farta gjennom Tautratunellen frå ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrHurtige trafikkreduksjoner oppnås ved å redusere fartsgrensene i dag på allerede sterkt trafikkerte veier, slik som rundt Ålesund. Uten utviding ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDette vil ramme alle, også der framskrivingane av trafikk er 50+. Naudsynt trafikkauke til å betale tilbake bompengefinansieringa. Sjøl om SVV ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse