Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
06 mars 2024 16:51
Del på Facebook
Enigheten mellom partene legger til rette for at også nye generasjoner kan se mulighetene for å videreføre reindrifta, sier energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Enigheten mellom partene legger til rette for at også nye generasjoner kan se mulighetene for å videreføre reindrifta, sier energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det er oppnådd enighet i meklingen mellom Nord-Fosen siida og Roan Vind. Fosenaksjonistene påpeker at menneskerettsbruddene likevel ikke er over.

Meklingen mellom reindriftsutøverne, staten og vindkraftselskapet har pågått siden mai i fjor, ledet av riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Annonse
Annonse

Avtalen skal ifølge regjeringen bidra til å sikre videre reindrift for Nord-Fosen siida i generasjoner fremover.

– Jeg er glad for at partene har blitt enige om en framtidsrettet løsning som ivaretar reindriftas rettigheter. Enigheten mellom partene legger til rette for at også nye generasjoner kan se mulighetene for å videreføre reindrifta, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

– Ville kjempet videre

Nord-Fosen siida er også glad for at en avtale er i havn, selv om de gjerne skulle kjempet videre.

– Vi skulle gjerne ha kjempet videre for å vinne på nytt i Høyesterett, både for vår egen del, for andre reindriftsutøvere og for rettsstaten, men da ville reindrifta i mellomtida gått under, heter det i en pressemelding undertegnet Terje Haugen, Elise Holtan Pavall og Sissel Holtan.

De sier de derfor har valgt å akseptere avtaleforslaget for å sikre videre reindrift.

Som i avtalen på Sør-Fosen, som ble inngått før jul, skal Nord-Fosen siida kunne ta i bruk et område for vinterbeite utenfor Fosen reinbeitedistrikt. I kjølvannet av Sør-Fosen-avtalen har Energidepartementet begynt arbeidet med å finne mulige områder. Nå utvides utredningen til å også gjelde områder for Nord-Fosen. Målet er at området skal kunne tas i bruk vinteren 2026/2027.

– Staten skal ta lærdom av denne saken og sørge for at krenkelser ikke skjer igjen. Det handler om bedre dialog, bedre involvering av berørte interesser i samiske områder, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Vetorett etter konsesjonsslutt

Nord-Fosen siida samtykker i avtalen til at Roan Vind gis adgang til å fortsette å benytte området på Roan til vindkraftproduksjon ut konsesjonsperioden. Da skal Nord-Fosen siida få vetorett over vindkraftanleggets videre drift.

– Det betyr at rettighetshaverne ikke kan søke om forlengelse eller fornyelse av konsesjonen uten samtykke fra Nord-Fosen siida, heter det i pressemeldingen fra energiministeren.

Annonse
Annonse

Samtidig forplikter Roan Vind seg til å bidra økonomisk for reindriftstiltak i Nord-Fosen siida.

Et beløp tilsvarende 0,2 øre/kWh av vindkraftproduksjonen settes av til natur, reindrift og mulige andre formål som er direkte berørt av vindkraftproduksjonen.

«Som varslet i meklingen, vil regjeringen der hvor vindkraftprosjekt medfører negative konsekvenser av betydning for reindriftsvirksomhet, innenfor denne ordningen foreslå at en andel av verdiskapingen tilsvarende 0,1 øre/kWh skal gå direkte til reindriften», heter det i avtalen.

Aksjonister ikke fornøyd

Fosenaksjonistene er ikke fornøyd med regjeringens oppfølging av høyesterettsdommen og sier at avtalen ikke betyr at menneskerettighetsbruddet er opphørt. Aktivist Ella Marie Hætta Isaksen understreker at det ikke skjer før både Sør- og Nord-Fosen har fått tilgang til gode områder som erstatter tapte vinterbeiter.

– At det skal gå så mange år med menneskerettighetsbrudd i staten Norge er og forblir en total rettskatastrofe som storsamfunnet må ta lærdom av, sier hun i en kommentar.

Med bakgrunn i avtalen som er inngått mellom partene, er det etter departementets vurdering ikke grunnlag for å iverksette en omgjøring av konsesjonsvedtaket til Roan vindkraftverk. Departementet innstiller derfor videre behandling av omgjøringssaken.

– For oss fra aksjonen er kanskje hovedkravet nå som saken har fått et komma, om ikke et punktum, at staten skal lære av dette, sier Isaksen til NTB.

Sametingspresident glad for avtale

Sametingspresidenten er glad for avtalen og sier det er grunn til å mene at menneskerettsbruddet er brakt til opphør.

– Med avtale både for Sør-Fosen sijte og Nord-Fosen siida er det grunn til å mene at menneskerettsbruddet er brakt til opphør, og at avtalen legger et grunnlag for at menneskerettsbruddet kan repareres. Det er derfor avgjørende at staten raskt sikrer det nødvendige tilleggsarealet for begge sijtene, sier sametingspresident Silje K. Muotka i en pressemelding.

Sametinget understreker overfor NTB at avtalen ikke er fullbyrdet før tilleggsbeitet er på plass.

Den mye omtalte høyesterettsdommen sier at reineierne på Fosen er blitt utsatt for et menneskerettighetsbrudd ved at det er satt opp 151 vindturbiner på Fosen. Vindkraftanlegget sto ferdig i 2020.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fakta om Fosen-saken

 

• Høyesterett slo i oktober 2021 fast at konsesjonene som ble gitt for to vindkraftverk på Fosen, Roan og Storheia, strider mot minoritetsvernet til reindriftssamene i området. Konsesjonene, som varer i 25 år, er dermed ugyldige.

• Domstolen mente at utbyggingen på sikt vil føre til tapte beitemuligheter i et slikt omfang at det ikke vil kunne kompenseres fullt ut ved å ta i bruk alternative beiteområder.

• Regjeringen sa i desember 2021 at de ville utrede «avbøtende tiltak», slik at vindturbinene kunne stå. Både politikere og aktivister har tatt til orde for at anleggene må rives.

• 23. februar 2023, 500 dager etter høyesterettsdommen, gikk aktivister fra Norske Samers Riksforbund og Natur og Ungdom til aksjon. De okkuperte inngangspartiet til Olje- og energidepartementet og flere andre departementer. Greta Thunberg deltok i demonstrasjonene. Også 2. og 3. juni var det aksjoner i Oslo.

• I mai i fjor gikk riksmekler Mats Ruland inn som mekler mellom partene. 1

• 8. desember 2023 ble det enighet mellom reindriftsgruppen Sør-Fosen sijte og Fosen Vind. 6. mars ble de enighet mellom Nord-Fosen siida og Roan Vind.

• 20 samiske ungdommer og støttespillere fra Natur og Ungdom er tiltalt etter demonstrasjonene. Blant dem er artisten Ella Marie Hætta Isaksen. Rettssaken starter i Oslo tingrett mandag 11. mars.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse