Frp-leder Sylvi Listhaug sier hun ble fotfulgt av Palestina-aktivister fra Utenriksdepartementet til Stortinget. Da måtte vaktene gripe inn, forteller hun.
Listhaug sier hun aldri har hatt en verre opplevelse som politiker enn i dag.
– Jeg ble fotfulgt av en gjeng med Palestina-aktivister helt fra Utenriksdepartementet og inn i sikkerhetsslusen på Stortinget. Der måtte vakter gripe inn og ta ut flere av aktivistene med makt, skriver Listhaug på Facebook onsdag kveld.
Hun mener politiet må slå hardere ned på ulovlige demonstrasjoner rundt Stortinget.
– På veien ble jeg filmet, servert horrible beskyldninger og stygge karakteristikker. Dette tåler jeg selvsagt. Men grensen går når enkelte av dem opptrådte direkte truende, skriver hun videre.
Hun sier at hun som politiker har blitt vant til å få mye hets, sjikane og trusler via nettet.
– Jeg levde med livvaktbeskyttelse i flere år da jeg var statsråd. Dagens hendelse var likevel noe helt annet enn jeg har opplevd før. Mye mer skremmende.
Listhaug skriver videre at hun ikke lenger kan gå rundt i Oslo sentrum alene.
– Jeg er avhengig av følge. Det skal jeg greie å leve med, men jeg er mer bekymret for hva slik oppførsel kan gjøre for rekrutteringen til politikken fremover.
– Folk skal ikke føle seg truet
Én av demonstrantene, Dillon Ozuna, sier til VG at demonstrantene sto utenfor Utenriksdepartementet i forbindelse med et besøk av Israels ambassadør da Frp-lederen tilfeldigvis gikk forbi.
– Vi vet at hun har vært en av de som har støttet Israel og vært anti-Islam. Vi ville stille henne til ansvar, sier han.
Ozuna sier han har forståelse for at Listhaug følte seg ukomfortabel, men understreker at de ikke ville at hun skulle føle seg utrygg.
– Hun har kalt det for trusler, men det er ikke det som skjedde. Vi ville snakke med henne, og jeg synes at hun setter seg selv i en offerrolle. At hun kjenner ubehag, kan ikke sammenlignes med folkemord, sier han.
Leder for Palestinakomiteen, Line Khateeb, er skeptisk til metodene.
– Å følge etter Sylvi Listhaug på den måten tror jeg ikke fører noe godt med seg. Jeg tenker at ytringsfriheten er det viktigste av alt, men det skal ikke være sånn at folk føler seg truet, sier hun til NRK.
Politiet: Sett flere eksempler
Stabssjef Harald Nilsen i Oslo politidistrikt sier til kanalen at politiet er kjent med saken, og at de har sett flere eksempler på at demonstranter og aktivister har blitt mer pågående. Han understreker at det er krevende situasjoner for politiet.
– Politiet vil alltid stå i det dilemmaet. Det er sikkerhet opp mot ytringsfrihet, og derfor er vi også veldig forsiktige med å gripe inn mot de som ytrer seg, sier han, og legger avslutningsvis til:
– Det er nok flere som synes at de ikke får fram budskapet sitt og vil da begynne å tøye denne strikken. Da nærmer du deg på en grense på hva som kan tolereres før det blir veldig ubehagelig for de det går ut over, sier han.
(©NTB)