Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
23 mai 2024 09:37
Del på Facebook
Første møte hos Riksmekleren i statsoppgjøret 2. mai. Fra venstre: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland, Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat, Egil André Aas, leder i LO Stat, Guro E. Lind, leder i Unio stat, Jens B. Jahren, leder i YS Stat og Gisle Norheim, statens personaldirektør. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Første møte hos Riksmekleren i statsoppgjøret 2. mai. Fra venstre: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland, Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat, Egil André Aas, leder i LO Stat, Guro E. Lind, leder i Unio stat, Jens B. Jahren, leder i YS Stat og Gisle Norheim, statens personaldirektør. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har mindre enn 24 timer på seg til å få partene med på å unngå den første streiken i staten siden 2012.

Om man ikke blir enige før klokka 23.59 torsdag, er streiken et faktum allerede fredag morgen. Da vil 2700 ansatte i staten gå ut i streik – noe som rammer eksamener ved universiteter og høyskoler, polititjenester, arbeidet i en rekke departementer, og flere andre tjenester.

Annonse
Annonse

YS, Akademikerne, Unio og LO Stat brøt forhandlingene med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 30. april, og partene har siden 2. mai meklet hos Riksmekleren.

Storstreik på universitetene

LO Stat vil i første omgang ta ut 1097 ansatte dersom det blir streik, de aller fleste fra Norsk Tjenestemannslag (NTL). Disse holder til i Oslo og er fordelt utover regjeringsapparatet, samt nærmere 550 ansatte på Universitetet i Oslo og Oslo Met. NTL slår fast at «både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket» av en streik på universitetene.

YS Stat har varslet at de tar ut 320 medlemmer fra fredag, mens Unio kun tar ut 21 medlemmer i første omgang. Det største streikeuttaket fra fredag skjer imidlertid hos Akademikerne – der går 1240 ansatte ut i streik i store deler av staten, blant annet i politiet og i flere departementer.

Annonse
Annonse

Et viktig stridstema i forhandlingene er hvilke tariffavtaler man skal ha i framtiden. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016. LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.

Kun to tidligere statsstreiker

Streiken vil imidlertid bli utvidet kraftig allerede fra mandag. Da vil Unio ta ut nærmere 1600 medlemmer, mens LO Stat har varslet staten om at til sammen 4240 medlemmer kan tas ut i streik.

Ansatte i staten går sjelden ut i streik i forbindelse med lønnsoppgjøret. Kun i 1984 og 2012 har det tidligere oppstått en slik konflikt, skriver FriFagbevegelse.

Også i Oslo kommune er det fare for streik. Hovedstaden er et separat tariffområde fra det vanlige kommuneoppgjøret, der man kom i mål 1. mai. LO og Fagforbundet har opplyst at de vil ta ut over 1800 medlemmer i Oslo kommune i første omgang, mens YS og Unio tar ut et mindre antall medlemmer i første omgang. Akademikerne avventer utviklingen før de eventuelt tar ut medlemmer i streik i Oslo.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøJa, der er eigen KS2 for Kjerringsundsambandet. Datert 2022 basert på 2021 prisar. Totalkostnad 4,9 mrd. Eigen økonomi, men med ...
@Geir Ole SætremyrMener du det er en egen KS2 for Kjerringsundet, og at dette prosjektet bygges uten resten av fjordkryssingen på Møreaksen?
@Terje SundsbøLes KS2 for Kjerringsundet.
@Geir Ole SætremyrDin påstand om at Kjerringsundet er et selvstendig prosjekt og uavhengig av Møreaksen er feil. Kjerringsundet er en del av ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøAnnodningsvedtaket om garanti er svart ut gjennom vedtatt statsbudsjett.Det siste har eg svart på i ein tidlegare kommentar.
@Terje SundsbøEg har svart at det er indirekte via fergeavløysingsmidlar ettersom det er fylkesvegsamband.Kjerringsundet er ikkje del av Møreaksen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse