Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 mai 2024 08:55
Del på Facebook
Riksmekler Mats Ruland informerer om den pågående meklingen i lønnsoppgjøret for statsansatte. Partene statsoppgjøret har frist til midnatt for å komme til en enighet i årets lønnsoppgjør. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Riksmekler Mats Ruland informerer om den pågående meklingen i lønnsoppgjøret for statsansatte. Partene statsoppgjøret har frist til midnatt for å komme til en enighet i årets lønnsoppgjør. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Politiet og universiteter er blant dem som rammes av streiken. Det kan få følger for etterforskning av saker, utstedelse av pass og eksamener for studenter.

Etter mekling sju timer på overtid ble det klart at Akademikerne og Unio ikke ble enige med staten i årets lønnsoppgjør. I første omgang gikk 1251 medlemmer ut i streik fra fredag klokka 7.37.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Avtalen staten la på bordet, ville gitt medlemmene dårligere vilkår, mener begge fagforbundene.

– Vi aksepterer ikke at staten overkjører våre medlemmer med tvang, sier forhandlingsleder Guro Lind for Unio Stat.

Både hun og leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat mener regjeringen har sørget for politisering av lønnsforhandlingene.

Staten og regjeringen har selv valgt streik, mener de to.

– De statlige virksomhetenes behov for å beholde og rekruttere den kompetansen de trenger for å løse sine samfunnsoppdrag, er blitt underordnet behovet for å tekkes regjeringens støttespillere i LO, sier Nordli.

Vil gi lik lønn for likt arbeid

For staten var det avgjørende å få til en felles avtale for Akademikerne, Unio, LO og YS.

– For oss handler det om lik lønn for likt arbeid, uansett hvor du er organisert. Ulike avtaler kan bidra til økte forskjeller og det kan jeg ikke forsvare, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Hun mener staten har strukket seg langt for å prøve å komme til enighet.

Streik i politiet kan gå utover pass og etterforskning

Allerede mandag trappes streiken kraftig opp. Samlet vil da over 1900 medlemmer i Akademikerne og nær 1600 Unio-medlemmer være i streik.

Det rammer for eksempel politidistrikter, utrykningspolitiet, Kripos og Økokrim. Unio har varslet at streikeuttaket blant annet rammer flere passkontor, og at flere av politiets aktiviteter blir betydelig redusert.

Politiet i Oslo varsler at streiken kan få følger for etterforskningen. 371 ansatte er tatt ut i streik i første og andre uttak.

– Påtalekapasiteten vil være redusert under streiken, noe som kan gå ut over etterforskning og iretteføring av straffesaker, opplyser Oslo-politiet i en pressemelding.

– Oslo politidistrikt foretar fortløpende vurderinger av streikeuttaket og søker om unntak eller dispensasjoner fra streiken der dette vurderes å være nødvendig. Politiet er opptatt av å ivareta tryggheten og å ha beredskap for alvorlige hendelser selv i en arbeidskonflikt, opplyser de videre.

Annonse
Annonse

Streiken har store konsekvenser for Kripos, hvor 153 personer er tatt ut i streik, opplyser HR-sjef Monika Skauli til Aftenposten.

– Streiken rammer blant annet påtale, personvern, kriminaltekniske miljøer og Nasjonalt cyberkrimsenter. Ved saker som berører liv og helse, vil dispensasjonssøknader bli vurdert særskilt og sendt fortløpende, sier hun.

Eksamener rammes

Ansatte ved flere universiteter og høgskoler streiker. NTNU, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge rammes særlig.

Rektor ved Universitet i Bergen, Margareth Hagen, opplyser til Bergensavisen at eksamener ved universitetet rammes.

– Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Det humanistiske fakultet blir berørt. Det er tatt et stort jafs av begge fakultetene. Dette vil ramme eksamen, sensur og ansettelsesprosesser, sier Hagen.

118 ansatte ved Universitetet i Bergen er blant dem som går ut i streik mandag.

– Skriftlig eksamen ser ikke ut til å bli rammet av streiken selv om den blir trappet opp neste uke. Vi har ikke helt oversikt over muntlig eksamen, sier rektor Tor Grande ved NTNU til TV 2.

– Streiken kan få konsekvenser for muntlige eller praktiske eksamener, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Reidun Mangrud ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) går nesten 300 ansatte ut i streik, nær halvparten av deres ansatte.

– Det kan føre til forsinkelser i utbetaling av strømstøtte, i tråd med strømstøtteordningen som mange er opptatt av, sier direktør for virksomhetsstyringen i NVE, Christine Kiste, til TV 2.

LO og YS enige

Både LO Stat og YS Stat unngikk streik.

– LO fikk innfridd vårt viktigste krav. Det betyr et lønnsoppgjør med en ramme som sikrer en lønnsutvikling i tråd med industrien, på 5,2 prosent. Samtidig fikk vi gjennomslag for vårt andre hovedkrav, nemlig at alle de ansatte i staten skal ha samme tariffavtale. Det er viktig for frontfaget og den norske modellen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Akademikerne fikk i 2016, under Erna Solbergs regjering, gjennomslag for en egen tariffavtale i staten. I 2022 valgte Unio å gå over til samme avtale.

– To ulike avtaler har åpnet for en ulik lønnsutvikling over tid, og større lønnsforskjeller, sier LO-lederen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrDøgnåpne veier og fastlandssamband er viktigere for lokalt næringsliv enn rassikring av vinterstengte turistveier. Du bør lese kronikken av Rasmussen ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøFramleis blir det drive veivedlikehold mellom fergeleiene.  Eksempelvis på strekninga E39 Lavik til Festøy, via fergesambandet Anda til Lote.  Du ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDet er vurdert, og ønskt, men er det konkludert?
Terje Sundsbø 21 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrStrekningen Nyhamna-Molde er vurdert som kritisk infrastruktur. Kjerringsundet vil bli en del av dette. Du forutsetter at dette ene og ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøEg forventer meir nøktern framstilling.Kjerringsundet:Med utgangspunkt i KS2 basert på 2021 prisar vil sambandet koste 4,9 mrd Med 20 prosent prisstigning ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrStaten bidrar med det meste også på Møreaksen. For Kjerringsundet er det i tillegg Aukra kommune som bidrar. Fylkespolitikerne ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse