Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Artikkel
Kurt Helge Røsand
12 august 2024 13:34
Del på Facebook
Vaierlås gir dårlig beskyttelse mot sykkeltyvene. Med rett redskap klipper de over selv tykke vaierlåser på et par sekunder, opplyser forsikringsselskapet If. Velg bøylelås i stedet, den volder tyvene mye mer bry, er rådet fra If. Foto: If
Vaierlås gir dårlig beskyttelse mot sykkeltyvene. Med rett redskap klipper de over selv tykke vaierlåser på et par sekunder, opplyser forsikringsselskapet If. Velg bøylelås i stedet, den volder tyvene mye mer bry, er rådet fra If. Foto: If

Elsykler står øverst på sykkeltyvenes ønskeliste. Når sommerferien er over, slår de til.

De siste årene har mange kjøpt seg elsykkel eller elsparkesykkel. Kostbare sykler av nyere årgang frister tyvene mest, opplyser forsikringsselskapet If.

Annonse
Annonse

– Perioden når jobb og skole starter etter ferien, peker seg alltid ut i tyveristatistikken vår. Folk flest er tilbake til hverdagen etter en sommer hvor det kanskje har vært lite aktivitet på sykkelen. Da slår sykkeltyvene til, for det rett og slett blir flere sykler å stjele ute i samfunnet igjen, sier pressesjef Sigmund Clementz i If.

De siste årene har det skjedd en veldig økning i tyverier av elsykler, i takt med at flere har kjøpt seg en. Jobbsykler i høyere prisklasse er på toppen av tyvenes ønskeliste. Disse forsvinner ofte ut av landet, ifølge If.

I fjor ble det meldt inn16 298 stjålne sykler til forsikringsselskapene, ifølge tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Året før ble meldt stjålet 14.862 sykler. Økningen er på nær 10 prosent.

– Tyveritallene er i virkeligheten flere tusen høyere, fordi mange sykler med lav verdi ikke blir meldt stjålet, verken til forsikringsselskap eller politiet, understreker Clementz.

Gjennomsnittserstatningen for et sykkeltyveri var i fjor på 10.164 kroner.

«Låner» rustne sykler

– Antallet sykkeltyverier pleier å ned i sommerukene, mens det et tydelig oppsving i tyverier av sykler rett før sommerferien og rett etter. August er gjerne måneden med gjennomsnittlig flest sykkeltyverier, etterfulgt av juni og september. Det viser analyser vi i If tidligere har gjort, sier Clementz.

Annonse
Annonse

Antallet sykkeltyverier er normalt nesten 30 prosent lavere i juli enn i august, viser tyveritallene If har gått gjennom.

– Selv om de dyre syklene er attraktive å stjele for sykkeltyvene, er det viktig å understreke at alle sykler er utsatt. Ved såkalte brukstyverier av sykler, kan like godt en gammel og rusten skrabb bli stjålet fra oppkjørselen. Tyvene kan være unge på vei hjem fra fest, og de betrakter kanskje ikke selv «lånet» av sykkelen som kriminalitet, sier pressesjefen i If.

En solid lås på sykkelen er viktig, men det er ikke alltid nok for å skremme tyven, understreker han.

Anbefaler ikke vaierlås

– Vær klar over at vaierlåser har liten motstandskraft mot verktøyene sykkeltyvene bruker. Bøylelåser volder som regel tyvene mye mer bry, ofte så mye at de ikke gidder å bruke tid på din sykkel engang, sier Clementz.

Han understreker at det også er viktig å sette fra seg sykkelen et sted som kan skape stress for tyven.

– Er det lett å bli oppdaget og bli tatt på fersk gjerning, er det ofte ikke så interessant å ta sykkelen din, Sigmund Clementz i If.

10 tips mot sykkeltyveri:

  1. Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.
  2. Lås sykkelen med to ulike låssystemer, da trenger sykkeltyven ulike verktøy.
  3. Fest sykkelen i noe solid og fastmontert.
  4. Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.
  5. Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.
  6. Ta vare på kvitteringen, fotografer rammenummeret på sykkelen og oppbevar bildet på et sted du husker. Husk at politiet vil spørre om rammenummeret ditt ved en anmeldelse.
  7. Husk å ta av ekstrautstyr som sykkelcomputer før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.
  8. Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.
  9. Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.
  10. Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.

(Kilde: Forsikringsselskapet If)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Epic Systems heter det amerikanske firmaet som leverer løsningen bak Helseplattformen. Det er ikke helt som andre it-leverandører med sitt ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Arne AlmaasHei - Er det referansene til NAF sine rekkeviddetester av el-biler du sikter til? Eller er det fergenes strømforbruk? Fint ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Geir Ole SætremyrJeg overlater til de andre leserne å vurdere hvem som har underbygget sine påstander. Jeg viser til NAF, du viser ...
Heisan dere 3 sparringspartnere. Det er mye underholdning i å lese alle kommentarene. Men nå begynner dere å repetere dere ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Terje SundsbøDet er du som ikkje er i stand å underbygge påstanden din.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse