Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
03 januar 2018 06:00
Del på Facebook
Aure kommune. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Aure kommune. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i ferd med å bli utarbeidet et nytt kommunekart over Norge. Ja, det skjer også mye på fylkeskartene. Det skjer noen endringer på Nordmøre, men i forhold til det som skjer i Romsdal og på Sunnmøre, er det ingen revolusjon på gang på Nordmøre. Både Sunnmøre og Romsdal bygger opp hver sine byer for å styrke sine områder, men hva gjør nordmøringene?

På Nordmøre tviholder man på gamle grenser, man lukker øynene og håper at det skal gå bra. Men er det fremtiden? Ja, man kan saktens spørre.

Sats på fremtiden

Per Helge Pedersen, fast spaltistPer Helge Pedersen, fast spaltistMitt råd er at man setter seg ned nok en gang for å se om man kan samle seg om mer fremtidsrettede løsninger som vil bety mye for hele Nordmøre. Splitt og hersk er ingen god modell. Det at følelsene skal styre er heller ikke noe som skaper de beste løsningene.

Mitt råd er at vi må følge det gamle slagordet som sier by og land hand i hand. Verken Kristiansund eller mange av kommunene rundt byen har gjort nok for å spille på lag opp gjennom årene. Evnen til å ta hverandre i hendene har vært heller dårlig.

Men skal Nordmøre ha en fremtid MÅ man spille hverandre gode – og da må man samarbeide langt tettere enn i dag. Det må bygges opp tillit. Klarer man ikke det vil Nordmøre falle mellom alle stoler og bli liggende der som en håpløs utkant. Nordmøre vil tape alle slag om offentlige midler og støtte.

Nordmøre først

Det har gått mange diskusjoner om det beste for nordmørskommunene er å søke seg nordover til Trøndelag. Det kan være mange argumenter for det, men først må vi sørge for at Nordmøre blir samlet og at Kristiansund blir det viktigste regionsenteret. Så får vi se om tiden er moden til igjen å skape en storregion som strekker seg fra Nordmøre til Nordlands grense. Uansett vil næringslivet utnytte denne aksen for alt den er verdt.

I denne del av landet er det samlet så mange ressurser som har gjort at Norge er blitt en av verdens fremste velferdstater. Her ligger fortsatt enorme ressurser og muligheter. Innenfor maritime og marine næringer finnes ingen grenser verken over eller under vann. Men selvsagt kan både kommunegrenser og fylkesgrenser skape komplikasjoner og konkurransevridning. Men la oss løse disse problemene da og så får vi ta den store samlingen når tiden er moden.

Vi sitter midt i grøtfatet

Ved å skape et samlet Nordmøre med et sterkt bysenter vil vi uansett ha de beste forhandlingskort om vi ser både sør og nord. Vi sitter bokstavelig talt midt i grøtfatet. Men dersom ikke vi vet å utnytte mulighetene er faren stor for at vi drukner i smørøyet.

Kast hovmod over bord. Glem gamle «mobbehistorier». Vi har nå en historisk sjanse til å skape et sterkt Nordmøre som vil vokse om politikerne blir enige om hvordan skuta skal styres. Dette må være dem fremste oppgaven for nordmørspolitikerne i 2018.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse