Medlemskap i energibyrået ACER betyr ikke at Norge må gi fra seg makten over norsk kraftproduksjon, forsikrer EU-kommisjonen.
– Medlemskap i ACER betyr ikke under noen omstendighet at man gir slipp på suverene beslutninger knyttet til den nasjonale energimiksen, verken for EU eller for EØS, sier EU-kommisjonens talsperson Anna-Kaisa Itkonen.
Hvert enkelt land bestemmer selv hvordan den nasjonale energimiksen skal se ut, fastslår hun.
– Dette påvirkes ikke av ACER.
De siste ukene har diskusjonen gått høyt om norsk deltakelse i det europeiske energibyrået. Stortinget skal ta stilling til saken i mars.
Den norske behandlingen av saken kommer hele sju år etter at EU sjøsatte ACER. I dag er EU allerede godt i gang med diskusjonene om en reform som vil gi byrået større makt.
Byrået inngår i en større energiunion som Norge lenge har nølt med å tre inn i.
EUs overordnede idé er at energimarkedene i Europa skal kobles tettere sammen. Det skal føre til mindre sløseri, slik at det blir lettere for europeiske land å kutte utslippene av klimagasser.
I tillegg skal EU bli mindre avhengig av å importere olje og gass fra andre land.
FAKTA OM ACER:
- EU-byrået for samarbeid mellom energiregulatorer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators; ACER) ble grunnlagt 3. september 2009.
- Byrået har hovedkvarter i Slovenias hovedstad Ljubljana. Direktør siden etableringen er Alberto Pototschnig.
- ACER skal sikre et integrert energimarked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk på dette feltet.
- Det er oppnådd enighet mellom EØS/EFTA-landene og EU om hvordan EUs tredje energimarkedspakke, som er rettsgrunnlaget for ACER, skal tas inn i EØS-avtalen.
- Justisdepartementets lovavdeling har tidligere kommet til at norsk deltakelse i ACER ikke innebærer myndighetsoverføring, noe som i henhold til Grunnloven ville kreve tre fjerdedels flertall i Stortinget.
- Nye spørsmål i saken fører til at lovavdelingen nå skal vurdere spørsmålet på nytt.
- Formelt skal Stortinget behandle samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning av 5. mai 2017 om innlemmelse av energimarkedspakken i EØS-avtalen. Energi- og miljøkomiteen har frist til 8. mars med å avgi innstilling i saken, som skal behandles i plenum 16. mars. I og med de nye juridiske spørsmålene kan behandlingen bli utsatt.
(Kilder: ACER, Wikipedia, Stortinget)
(©NTB)