Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 juli 2018 12:21
Del på Facebook
En ny undersøkelse fra Nordea viser at nordmenns budsjett for årets sommerferie i snitt er betydelig høyere enn danskers, svenskers og finners. Bildet er fra den greske øya Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.
En ny undersøkelse fra Nordea viser at nordmenns budsjett for årets sommerferie i snitt er betydelig høyere enn danskers, svenskers og finners. Bildet er fra den greske øya Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn er, med sitt gjennomsnittlige ferieforbruk på 24.300 kroner, de i Norden som i særklasse bruker mest på årets sommerferie.

Til sammenligning har svenskene planlagt å bruke 15.950 kroner, danskene 18.900 kroner, og finnene 12.350 kroner på årets sommerferie, viser en undersøkelse Yougov har gjennomført på oppdrag for Nordea.

– Det kan virke som om nordmenn flest har lagt de økonomiske nedgangstidene bak seg, og løsner litt på forbrukskrana. I år øker vi feriebudsjettet med 16 prosent, sammenlignet med i fjor. Forbrukshoppet gjør at vi igjen ligger et hestehode foran de andre nordiske landene når gjelder ferieforbruk, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Store forskjeller
Regnet i prosent planlegger finnene å bruke nesten bare halvparten av det nordmenn planlegger å bruke.

Svenskene planlegger å bruke nær 35 prosent mindre enn sine norske naboer, mens danskene ligger nærmest oss med et feriebudsjett kun 20 prosent lavere enn det gjennomsnittlige norske.

Forklaringen er todelt, mener Reitan. En av årsakene er at innbyggerne i våre naboland ikke har økt budsjettene sine like mye som nordmenn har gjort i år.

– Finnenes feriebudsjett er 5 prosent lavere enn fjorårets. Det er overraskende med tanke på at det økonomiske klimaet har blitt mer positivt, og kjøpekraften har blitt høyere. Danskenes budsjett er på linje med fjoråret, som var et toppår for dem. Mens svenskenes feriebudsjett reduseres noe sammenlignet med i fjor, sier forbrukerøkonomen.

Mer nøysomme
Den andre årsaken kan være at våre naboer rett og slett er mer sparsomme.

– Inntektsnivået i Norge er høyt, og dette forklarer noe av forbruksforskjellene. Men jeg tror også det er mer nøysomhet i de andre nordiske landene, og at dette bidrar til at forskjellene er såpass store, sier Reitan.

I Norge er det spesielt de som har planer om å feriere i utlandet som har høyt feriebudsjett. I denne gruppen ligger det gjennomsnittlige feriebudsjettet på 30.400 kroner, mens de som har tenkt å feriere i Norge kun planlegger å bruke knappe 12.500 kroner.

– Selv om vi har hatt flere gode perioder med sol og varmt vær føler nok mange nordmenn at de må utenlands for å få solgaranti hele ferien. Men utenlandsferien blir fort langt dyrere enn norgesferien, noe som gjenspeiler seg i undersøkelsen, sier Reitan.

Ikke mer på kreditt
Økonomen påpeker også at mange nordmenn planlegger å finansiere sommerferien på kreditt, men hun tror ikke dette er noe særnorsk.

– Vi vet for eksempel at omtrent en like stor andel svensker planlegger å finansiere ferien på kreditt, så vi nordmenn er nok ikke i særklasse der. Men ferierer du på kreditt er det fort gjort å komme tilbake til en blåmandag dersom du ikke har en god plan for nedbetaling. Det er derfor spesielt lurt å legge e plan for pengebruken og ta grep som gjør at du ikke bruker over evne, sier Reitan.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKvart år i desember blir det utferdiga tildelingsbrev for påfølgande år, så også no. Brevet gjeld for budsjettåret 2025 og ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEr det tildelingsbrevet fra 2022 som hindrer SVV å forberede Vik-Molde? Det har jo vært gjort forberedelser helt fram til ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDu får google så finn du tildelingsbrevet for 2022Vedtaket frå Regjeringa er inntil 50% av garantiansvaret på nye riksvegprosjekt.
Terje Sundsbø 11 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvilken åpning gir regjeringens tildelingsbrev til SVV for planlegging av strekningen Ålesund-Vestnes (E136/E39)?Siden Frp og H ønsker å fjerne fylkeskommunene, ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøStatus er i dag at tildelingsbrevet til SVV frå Regjeringa ikkje gir opning for meir førebuing av strekninga Vik-Molde, inkludert ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu hevder at det vil kreve en ny KS2-analyse kun for å prisjustere kostnadene i en nylig utarbeidet KS2-analyse. Da ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse