Annonse

Høstens Dansegalla Høstens Dansegalla

Lørdag blir det både solformørkelse, oppskyting av solsonde og meteorsverm. Her fra solformørkelsen i 2015, sett fra Løkkemyra i Kristiansund. Foto: Kurt Helge Røsand
Lørdag blir det både solformørkelse, oppskyting av solsonde og meteorsverm. Her fra solformørkelsen i 2015, sett fra Løkkemyra i Kristiansund. Foto: Kurt Helge Røsand

Lørdag kan vi oppleve flere spektakulære astronomiske hendelser, blant annet oppskyting av historiens første solsonde, og en solformørkelse.

Først ut lørdag er NASAs oppskyting av solsonden Parker. Dette skulle egentlig funnet sted 4. august, men grunnet mindre tekniske problemer har oppskytingen blitt utsatt til 11. august klokken 09.48 norsk tid.

Solsonden skal etter hvert komme ekstremt nær solen, og gjøre målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være 6,2 millioner kilometer fra soloverflaten, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

– Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorda.

Solformørkelse på formiddagen
Etter oppskytingen av sonden, inntreffer en solformørkelse mellom klokka 10.30 og 12. Det er den største i Norge siden solformørkelsen i 2015, da formørkelsen var total på Svalbard, og nærmet seg total flere steder i landet.

Årets solformørkelse blir ikke like spektakulær, men den inntreffer på et svært gunstig tidspunkt.

Solen står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr, ifølge Sanner og Ødegaard.

Sørvest i landet blir solformørkelsen liten og kortvarig, hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et lite «hakk». På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, men det er befolkningen i Nord-Norge som får oppleve den største formørkelsen.

– Her blir nemlig 20 til 30 prosent av solen dekket av månen.

Meteorsverm på kvelden
Når dagen er over, er det likevel ikke slutt på spektakulære hendelser.

På kvelden starter nemlig høydepunktet for Perseidene, som ifølge Sannes og Ødegaard trolig blir årets aller flotteste meteorsverm.

Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss.

– I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste, med 60 til 100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten, sier de.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Rastarkalvspelet 980 x 300 Rastarkalvspelet 320 x 200

Annonse

Rastarkalvspelet 980 x 300 Rastarkalvspelet 320 x 200

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte