Hemmelige avtaler med legemiddelindustrien om kjøp av rådyre medisiner har så langt vært en dyrekjøpt erfaring for helsevesenet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Opposisjonen på Stortinget raser over at helsevesenet taper på hemmelige avtaler med legemiddelselskaper og krever at Bent Høie (H) rydder opp.

Helseministeren skal delta på en debatt om temaet i Arendal torsdag.

Tidligere denne uka avslørte Bergens Tidende at rot med hemmelige medisinavtaler har kostet sykehusene mange millioner kroner, fordi sykehusene ikke greier å kreve tilbake summene de har krav på fra selskapene.

– Hemmeligholdet og måten avtalen er utformet på, har gjort det veldig vanskelig for oss å følge opp, sier overlege Hans-Petter Eikesdal ved kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus til avisa.

– Må rydde opp
Problemet gjelder blant annet den kostbare brystkreftmedisinen Perjeta.

Arbeiderpartiet mener dette strider mot det Bent Høie har hevdet overfor Stortinget – at hemmelighold gir lavere priser.

– Perjeta-saken viser jo at hemmeligholdet fører til at helsevesenet sitter igjen med en større regning. Vi forventer at Høie rydder opp i disse forholdene, sier Tuva Moflag (Ap) i Stortingets helse- og omsorgskomité til BT.

SV-leder Audun Lysbakken mener saken viser at det er legemiddelindustrien som får diktere innholdet i kompliserte avtaler.

Åpne priser
– Det er spesielt alvorlig at helseforetakene har gått med på avtaler som både omtales som ulovlige og som påfører det offentlige helsevesenet store tap. Her må Høie komme på banen og snarest rydde opp, krever Lysbakken, som vil tilbake til systemet med åpne priser.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse