Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Artikkel
27 august 2018 14:03
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne varmen sommeren er kanskje et forvarsel på hva vi har i vente i årene fremover. Det er satt varmerekorder i alle land i Europa. Ja, varmen har vært kvelende og ødeleggende mange steder.

Tørkesommeren 2018 går over i historien som en av de mest drepende. Men ikke på Nordmøre. Også her har vi fått varmerekorder, men i motsetning til mange andre har vi hatt en fin, grønn og veldig varm sommer. Men varmen har vært til å leve med til tross for at også vi har hatt tropenetter og dagtemperaturer på langt over 30 grader Celsius.  Selvsagt har også noen i vårt område hatt lite vann i brønnene sine, men dette gjelder veldig få.

Nordmøre eksporterer gress

Mens andre bønder har måtte slakte ned budskap på grunn av at gressavlingene uteble på grunn av tørken, kan bøndene på Nordmøre rapportere om god vekst og fine forhold for alt som vokser. Budskapen har hatt mat nok. Ja, nå er vi faktisk i den situasjon at bøndene på Nordmøre kan selge overskuddsfor til gardbrukere andre steder i landet.

Vi har mange nedlagte gardsbruk på Nordmøre. Kanskje kan mange av dem gjenoppstå om vi får flere slike sommere fremover. Vi må i alle fall utnytte alle de jordbruksareal som de siste årene har ligget brakk.

Ellers har jeg lagt merke til at også alle ville dyr rundt om i skog og mark har hatt rikelig med mat denne sommeren. Nå er det viktig at det i jakta blir tatt ut nok dyr slik at det ikke blir for store populasjoner. Det blir mye kjøtt etter denne jaktsesongen.

Det at vi i tillegg kan fiske både i sjø og vann og nærmest være garantert fisk, er også noe vi må ta med oss som et veldig gode.

Hageierne koser seg
For alle dem som har en hage har også denne sommeren vært fantastisk. På vårparten satte jeg poteter i hagen på hytta. Nå kan jeg høste – og hvilken avling. Jeg ser også at det vært blitt mye frukt og bær. Jeg har allerede planer klare for hva jeg skal plante til neste år. Drømmen er å få en Edens hage på hytta ved Karihavet. Men man må passe på å velge blomster og planter som klarer seg selv. Ellers er det vel noen i slekta som forlanger at jeg skal ha boplikt på hytta.

Rekordår for turistene
Mange av dem som har satset på turisme på Nordmøre melder om et rekordår. Når alle turistene nå forteller hvor fantastisk de har hatt det på Nordmøre, så vil dette gå som ild i tørt gress. Vi ønsker ingen masseinvasjon av turister til våre kanter, men det er plass til langt flere. Spesielt må vi lage enda flere muligheter for alle dem som ønsker en aktiv ferie på Nordmøre. Mange hytter og hus som står tomme, kan gi gode inntekter. Vi har forholdene og mulighetene. Og heldigvis har vi nordmøringer som ser å utnytte det eldorado vi har på Nordmøre. Vi har attraksjoner i verdensklasse.

En varm høst i møte
I de siste dagene har det vært mye vær. Forleden haglet og regnet det så voldsom på hytta at været nærmest ble en attraksjon i seg selv. Men dette at vi har skiftende vær er også vårt store fortrinn. Vi må ha nedbør om vi skal skape den grønne oasen. Problemet noen år er at det har vært veldig mye nedbør, men varmen har uteblitt. Nå har vi både varme og nedbør. Da skal vi ikke klage. Turistene som kommer til den grønne oasen, er i alle fall over seg av begeistring.

Nå kan vi selge inn at Nordmøre er Europas grønne oase.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse