Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
04 oktober 2018 16:30
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg fatter ikke at noen fortsatt velger å jobbe i de skjulte rom. Men etter et langt liv som pressemann har jeg dessverre sett litt ymse når det gjelder kameraderi og habilitet både i næringslivet og i offentlig virksomhet. Jeg har også sett at noen har en egen evne til å berike seg på andres bekostning.

I Byggeindustrien kan vi nærmest daglig lese om sammenblanding av roller i bl.a. i det store Follobaneprosjektet. Takk og pris at vi har en våken presse som kan avdekke uheldige forhold. Ja, i noen tilfeller er det også snakk om kriminelle forhold.

Åpenhet er det eneste rette
Jeg vet at det nå pågår en intern debatt i Kristiansund og på Nordmøre når det gjelder måten enkelte næringsorganisasjoner drives på. Det gjelder bl.a. i KNN som er utviklet videre på restene av det som var Nordmøres Næringsråd. Det stilles mange spørsmål til disposisjoner som er foretatt. Det stilles også spørsmål om bruken av informasjonsbedrifter – i dette tilfelle Kruse Larsen – til oppgaver som organisasjonens egne ansatte burde kunne gjøre. Det stilles også spørsmål til pengebruken.

Jeg har ikke kunnskap om detaljene i denne saken, men jeg er veldig opptatt av man er åpen og at man er veldig opptatt av at man følger habilitetsreglene.

I kjølvannet av denne saken er det også kommet frem påstander om kameraderi og om hvordan sterke slektsbånd kan gi noen spesielle fordeler. Det synes også å være mye samrøre i bruken av offentlige midler til gode formål. Noen synes å ha «doktorgrad» i hvordan man kan utnytte systemene. Mange synes å ha flere hatter. Slikt skal det selvsagt ikke være.

«Gutteklubber» er ikke løsningen
I Kristiansund som i mange andre byer, har det alltid vært en eller flere «gutteklubber» som har styrt mye av utviklingen. Det nye er at det nå er kommet jenter inn i disse klubbene.

Ikke alt er like ærerikt når det gjelder Kristiansunds historie. Det er i alle fall helt klart at mange av disse «klubbene» har vært mer opptatt av sin private rikdom enn av å utvikle Kristiansund og Nordmøre som region. Habilitet var opplagt et fremmedord i mange sammenhenger. Dette har kostet både byen og distriktet dyrt.

Problemet er at det nå er så uendelige flere offentlige penger i de ulike ordningene som er opprettet for å bidra til en god samfunnsutvikling og en god næringsutvikling. Nå bør ikke habilitet lenger være et fremmedord. Det pålegger derfor alle aktører at man opptrer med stor varsomhet. Dersom en liten krets utnytter dette støttesystemet på en utilbørlig måte (og gang på gang), må det være noen som kan gi beskjed om at dette ikke blir akseptert.

Jeg vet at det nå jobbes seriøst med å få ryddet opp i det som jeg anser å være uheldig praksis. Ingen er tjent med at noen bedrifter får monopol på tjenester. Noen synes å ha tatt seg til rette. Det må det settes en stopper for.

Åpenhet er avgjørende om man skal lykkes. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse