Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 november 2018 14:59
Del på Facebook
Utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap, t.h.) og komitémedlem Hårek Elvenes (H, t.v.) i Stortingets vandrehall. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap, t.h.) og komitémedlem Hårek Elvenes (H, t.v.) i Stortingets vandrehall. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet har skarpt kritisert regjeringens satsing på landforsvaret, men partiets eget forsvarsbudsjett er et mageplask, mener Hårek Elvenes (H).

Ap bløffer om landmakten og legger kun inn 50 millioner kroner til anskaffelse av nye stridsvogner, fremholder han.

– Dette er for intet å regne sammenlignet med kritikken Ap har rettet mot regjeringen for manglende anskaffelse av stridsvogner, sier Elvenes til NTB.

Han sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité og viser til at 50 millioner rekker til å anskaffe en halv stridsvogn. Elvenes rister også på hodet av at Ap øker skatter og avgifter med flere milliarder, men ikke finner rom for å bruke mer enn 368 millioner ekstra på Forsvaret.

– I forhold til det de har lovt og de forventningene de har skapt, er dette et mageplask, sier Elvenes, som mener Aps eget forsvarsbudsjett er lite imponerende.

– Pinlig
Høyre-politikerens uttalelser får Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til å steile.

– Hvis Høyre nå mener det er bløff å bruke mer på forsvar, betyr det at de ignorerer Norges NATO-forpliktelser. Det er ikke bare pinlig for Høyre, men det er også pinlig for Norge. Høyre kan ikke lenger kalles et forsvarsparti, sier hun til NTB.

– Arbeiderpartiet setter av 50 millioner til et forprosjekt for nye stridsvogner til hæren. Høyre- og Frp-regjeringen har nedprioritert hæren, utsatt investeringer og skjøvet viktige veivalg ut i stadig nye utredninger, fremholder Ap-politikeren.

Når det gjelder penger til landmakt, viser Ap forøvrig til at partiet også setter av 75 millioner til hærhelikoptre på Bardufoss, 50 millioner mer til hæren i Finnmark og 88 millioner ekstra til Heimevernet i sitt budsjett. I tillegg går Ap mot regjeringens forslag om å kutte hærens 2. bataljon på Skjold.

Hard kritikk
Regjeringen har gjentatte ganger fått hard kritikk fra opposisjonen for ikke å oppfylle Stortingets bestilling i forliket om landmakten. Elvenes mener kritikken ikke følges av handling i Aps budsjett.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i juni til VG at utfordringene med aldrende stridsvogner må løses nå. Da hadde regjeringen i revidert budsjett nettopp orientert om at det ikke hadde vært mulig å låne eller leie inn mer moderne stridsvogner allerede i 2019.

– Om det ikke går an å lease eller leie stridsvogner, så må regjeringen sørge for oppgradering av dem vi allerede har, sier Støre.

Da regjeringens budsjettforslag kom 8. oktober pekte Huiteldt på at beslutningen om nye stridsvogner var utsatt enda en gang.

– Det har de heldigvis ikke flertall for, sa hun, og varslet at Ap vil styrke Hæren med en "raskere oppgradering av stridsvogner".

Forprosjekt
I Aps budsjett heter det at partiet har satt av 50 millioner til nye stridsvogner, og at pengene er tenkt brukt til et forprosjekt.

Elvenes viser til at regjeringen har satt i gang en anskaffelseprosess, og fremholder at anskaffelsen er så stor at det ikke bare er å hoppe direkte inn i et forprosjekt.

– Anskaffelsen må kvalitetssikres eksternt, og det er behov for å vurdere alle alternativer slik at man kjøper den beste stridsvognen på markedet, sier han.

Huitfeldt tar også kritikken av at Ap ikke bruker mer enn 368 millioner ekstra på Forsvaret med stor ro. Hun viser til at alle Aps forsvarsbudsjetter har ligget over regjeringens forslag.

– I fjor endte budsjettavtalen i Stortinget med kutt i forsvarsbudsjettet. Med Høyre og Frp i regjering går nå BNP-andelen til forsvar ned, stikk i strid med våre NATO-forpliktelser. Høyre er hjertelig velkommen til å stemme for Aps forslag om styrking av forsvarsbudsjettet, sier hun.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse