Slik skal ungdom løse mysterier i Kristiansund
Metoo og fake news er kanskje ikke så nytt som du tror?
Hva har Kristiansund og forfatteren Knut Hamsun med fake news, #metoo, hersketeknikker og sosial kontroll å gjøre?
Det skal mange ungdommer i Kristiansund få være med på å finne ut av. Ja, for så vidt også kristiansundere og innbyggere i nabokommuner som er over ungdomsskolealder, også. For nå skal litteraturprosjektet «Mysteriebyen Kristiansund» utvikles og bidra til å sette Nordmøre enda tydeligere på kartet – sammen med ungdom.
Biblioteket «flytter ut»
-Målet er å styrke Kristiansund folkebibliotek sin rolle som aktør i sentrumsutviklingen. Vi har oppnådd en posisjon som møteplass og arena for samfunns- og kulturdebatt i Kristiansund sentrum. En posisjon som ytterligere må forsterkes samtidig som vi jobber for realiseringen av vårt nye Opera- og kulturhus. Huset hvor både bibliotek, kulturskole, opera og museum skal samlokaliseres, sier Kristiansund kommunes biblioteksjef Elisabeth Soleim.
- Videre ønsker vi å «flytte» biblioteket ut til steder der vi treffer ungdommen – til arrangementer i samarbeid med skolene, fortsetter Soleim.
Hamsun i Kristiansund
- Vinteren 1891 - 1892 opphold Knut Hamsun seg i Kristiansund. Han kom med dampbåten fra Trondheim, og her skulle ha slått seg til ro i noen måneder for å fordype seg i arbeidet med den store psykologiske romanen, «Mysterier», forteller Elin Kanck Lorentzen. Sammen med Elisabeth Soleim jobber hun for å utvikle «Mysteriebyen Kristiansund» med fristende og spennende innhold.
Bakgrunnen for det hele er Knut Hamsuns nordmørsopphold for 126 år siden.
– Temmelig raskt ble Hamsun husvarm hos flere familier i Kristiansund – og som hovedpersonen Johans Nilsen Nagel i boka «Mysterier» - satte sjarlatanen Hamsun også sine spor etter seg. Spesielt gjennom kjærlighetsforholdet til Julie Amanda Lous, eller Lulli som alle kalte henne, forteller Kanck Lorentzen i firmaet Undine AS som i lang tid har jobbet for å bringe Hamsuns kristiansundhistorie frem i lyset.
Hjertesorg
– Mye tyder på at også en annen kvinne oppsøkte Hamsun mens han oppholdt seg i Kristiansund, nemlig forfatteren Anna Munch.
Hun har for ettertiden fatt et noe frynsete rykte som «tussete» brevskriver og forelsket forfølger av Hamsun. Det gikk så langt at politiet ble koplet inn, en rekke avhør gjennomført og Europas fremste skrifttydings-ekspert hentet inn fra Paris. Man klarte aldri å bevise at Anna stod bak de anonyme brevene om Hamsun. Brev som ble sendt til medlemmene i Norges kulturelite sent på 1890- tallet.
Uansett – noen år tidligere, tidlig på 1890-tallet, mens han var på foredragsturne, tvinner Hamsun begge disse kvinnene rundt lillefingeren – og forlot dem raskere enn de begge kunne si «hjertesorg».
De lange tidslinjene
– Det er ofte ikke så mye nytt under solen. Det kan trekkes linjer fra dagens samfunn og tilbake til Knut Hamsun og den tiden han levde. Han var et barn av sin tid, og selv om ordene ikke var oppfunnet så handler det om hersketeknikker, feminisme – kvinnesak og me too, fake news, retorikk og sosial kontroll, sier Soleim.
– Dette er ord som dagens unge og voksne kommer i befatning med, og som vi kanskje tror er «noe nytt», mens de i realiteten har eksistert i generasjoner.
– Kan Kristiansunds sammensatte og interessante byhistorie sammen med byens hjerte og sjel brukes for by- og sentrumsutvikling i årene som kommer?
– Ja, vi tror det. Og dette kan bli ett av temaene for ett miniseminar neste år. Vi ønsker også debattmøter, forfattersamtaler, samarbeidsprosjekt med operaen under Operafestukene neste år. Og å kunne tilby et opplegg for ungdom i videregående skoler i Kristiansund, mener Soleim.
– Vi vil gjerne at de blir med på diskusjoner rundt «fake news» og hva internett gjør med vår virkelighetsoppfatning, sier Elin Kanck Lorentzen.
– «Mysteriebyen Kristiansund» er et spennende og viktig prosjekt som vi gjerne vil støtte gjennom vårt Dugnadsløfte, der vi fører overskuddet fra virksomheten tilbake til lokalmiljøet, sier administrerende direktør Vidar Skaar i Gjensidige Nordmøre & Romsdal.
– Vi setter stor pris på at «Mysteriebyen» setter viktige tema på kartet for både barn og unge både i overført og bokstavelig betydning. Og ikke minst at de sammen med Friluftsrådet har etablert lavterskeltilbudet «Mysterieløypa» i sentrum av byen. https://mrfylke.no/Morotur/KulTUR/Mysterieloeypa-Knut-Hamsun-i-Kristiansund. Og vi er stolt av å være en samarbeidspartner i dette spennende prosjektet, sier Skaar.
Mysterieturen går i sin helhet på Kirkelandet i sentrum av Kristiansund og starter på anløpsstedet for Sundbåten, Piren. Ved hjelp av mobiltelefon kan man lese spennende informasjon og byhistorie mens man er underveis i Hamsuns fotspor.
– Har dere planer om å sette å skilt og informasjon for dem som kommer til Kristiansund, Elisabeth Soleim?
- Det har vært diskutert, men vi har ikke gjort dette foreløpig. På grunn av den store bybrannen og byfornyelse så er det i dag nye hus på de aktuelle stedene. Men det er en spennende tur, og den kan gjennomføres av de aller fleste, sier Elisabeth Soleim. Og fortsetter:
– Bibliotekets rolle har utviklet seg de siste årene. Vi skal ha en aktiv rolle og være en møteplassarena for samfunn og debatt. Bibliotekets rolle som en «stillesone» er over, smiler Soleim.
– Folk er sugne på kunnskap, og når alle mysterieby-arrangementene er gratis så er dette med en viktig på sosial utjevning. Dette er en fin del av byutviklingen av Kristiansund, sier Vidar Skaar.
– Kristiansund folkebibliotek står som arrangør av Mysteriebyarrangementene, men har en rekke medarrangører og samarbeidsparter til de ulike arrangementene. Her kan Operaen i Kristiansund, Friluftsrådet i Nordmøre og Romsdal, Bjørnsonfestivalen, Nordmøre museum, Møre og Romsdal fylkeskommune, fylkesbiblioteket og lokalt næringsliv nevnes, sier Elin Kanck Lorentzen.
Og snart skal elever i videregående skoler på Nordmøre få nærkontakt med Mysteriebyen – og forhåpentligvis være med på å løse noen av både fortidens og nåtidens mysterier.