fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg vet ikke om julefreden vil senke seg i Kristiansund den 3. juledag da man må ha et ekstraordinært bystyremøte for å bli enig om et nytt budsjett for 2019. Bystyremøtet den 18. desember ble en skandale i og med at rådmannens budsjett ble nedstemt.

Det at rådmannens forslag ikke fikk flertall, skyldes at flertallet ikke fikk svar på mange betimelige spørsmål om bl a konsekvensene av forslagene til nedskjæringer. Budsjettforslaget ville betydd kraftige kutt i sårbare sektorer.

Alle må gå i seg selv
Bakgrunnen for skandalen er hele prosessen rundt budsjettbehandlingen. Nå krangles det høylytt hvorfor denne situasjonen kunne oppstå. Men i stedet for å fordele skyld kan kanskje alle parter gå i seg selv for å finne ut hvorfor det gikk som det gikk.

Noen må ha bommet fullstendig. Selvsagt burde alle konsekvenser vært avklart i god tid før sluttbehandlingen i bystyret like opp mot jul. Alle parter burde følt et ansvar for det.

Jeg kan ikke forstå at administrasjon og ordfører har tenkt så kynisk at de ville presse frem et vedtak som flertallet i bystyret egentlig er var imot, ved å henvise til at det ville være lovstridig å stemme forslaget ned. Nå ble forslaget nedstemt – og derfor må bystyret møtes nok en gang i 2018. Fylkesmannen har skrevet et krast brev til kommunen hvor det også vises til at det som har skjedd er ulovlig.

Ulovligheter samme hva?
Men hva med alle ulovlighetene som ville oppstå dersom forslaget gikk gjennom, er det mange som  lurer på. Det er opplagt mange lovpålagte oppgaver som Kristiansund kommune har behandlet stemoderlig de siste årene. Og hadde budsjettet blitt vedtatt ville det opplagt oppstått nye ulovligheter.

Penger er penger
Summerer man alt kommunen har brukt penger på det siste året og som ikke er lovpålagt, er det sannelig grunn til å stille mange spørsmål. Her har både administrasjonen og politikerne selv et ansvar. Man kan ikke bruke penger som man strengt talt ikke har. Skjønt her kommer noen med det fantastiske svaret om at «dette er et annen budsjett». Penger er penger, sier jeg.

Jeg synes det er beklagelig at man ikke er mer profesjonell. Det som skjedde på møtet 18. desember er så langt fra profesjonelt som man kan tenke seg. Dette er amatørskap, vil mange hevde.

Dersom man ikke blir enige om et budsjett 3. juledag, får kommunens ansatte ikke lønn i januar. Alle leverandører får heller ikke betalt for sine varer og tjenester. Den 12. januar er pengene i kassa brukt opp. Hvilken økonomistyring er det man har i denne kommunen?

Samling i bunn
Nå er det viktig at man har evnen til å ta et krafttak for å komme seg gjennom det uføre som kommunen nå er kommet opp i. Selvsagt kan man ikke finne alle svarene frem til 3. juledag. Men det må være et selvsagt krav at man i løpet av 2019 finner ut hvorfor så mye går galt. Hvorfor er drifta i mange sektorer i Kristiansund dyrere enn hva som er tilfelle i tilsvarende kommuner? Man trenger vel ikke å være rakettforsker for å finne ut av det.

Kristiansund kommune har i dag en topptung ledelse. Når man skal spare penger og når man tar sikte på å bli mer effektiv, må man selvsagt se på tiltak på alle nivåer. Det å spare kun blant «fotfolket» som jobber for og med de svakeste gruppene i byen, er i alle fall ikke den eneste løsningen.

Skal Kristiansund være det kraftsenteret for Nordmøre jeg ser for meg, må det ryddes opp – og det straks. Det gjelder også i holdningene. Selvgodhet gir ingen fremtid.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte