Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
27 desember 2018 14:17
Del på Facebook
Sildoljefabrikken på Bentneset. Foto: Per Helge Pedersen fotoarkiv
Sildoljefabrikken på Bentneset. Foto: Per Helge Pedersen fotoarkiv
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmøringene har en rik og spennende historie. For min del har jeg vært en del av den de siste 70 årene. Når man ser seg tilbake har det skjedd enormt mye også i denne lille korte tiden. Ser vi alt i en lengre tidshorisont, åpner det seg en fantastisk verden fra steinaldertiden og frem til i dagens teknologiske samfunn.

Mye er vunnet – mye er tapt
Det har vært kriger – det har vært oppgangstider og det har vært nedgangstider. Noen har bygget seg opp enorme formuer som gjerne ble tapt i løpet av et øyeblikk. Men når man bor ute ved havet har man vent seg til å både å høste og det å miste. Vi har høstet mye, men vi har sannelig også mistet mye.

Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: PrivatPer Helge Pedersen, fast skribent. Foto: PrivatDet er kanskje ikke alt vi kan være like stolte av i dag. Jeg tenker spesielt på at noen rike mennesker fikk sin rikdom ved å utnytte alle de fattige menneskene. Men husk at mye av det som skjedde for 100 og 200 år siden var i en annen tid.  På den annen side var det noen som så mulighetene – og det gjorde at tusenvis av nye jobber ble skapt. Hadde ikke disse gründerne vært her, så har det nok vært færre nordmøringer som har vært bosatt på den forblåste kysten enn det er i dag.

Skulle nordmøringen overleve måtte han være kreativ og skapende. Og den evnen mener jeg fortsatt er til stede.

Interessen er enorm
Jeg begynte å fotografere tidlig. Og gjennom et langt presseliv har fotograferingen blitt en del av profesjonen. Jeg sitter på tusenvis av gamle svart hvitt-negativer. Nå endelig har jeg tatt meg tid til å gå gjennom alle disse bildene. Noen har jeg scannet og lagt ut på Facebok både på min egen side og på en side som viser gamle og nye bilder fra Kristiansund og på en side som viser bilder av gamle og nye fiskebåter. Responsen har vært enorm.

Når jeg ser gjennom disse bildene skjønner jeg hvorfor. Vi har uendelig mye å være stolte av. Vi har skapt mye. Og mye av det vi har skapt har vært rettet mot sjøen, fiskeriene, båtene. Vi har hatt en kystkultur vi kan være mektig stolt av.

Kristiansund var i sin senter for verdens største fiskeri – sildefisket. Ifølge en opplysning Dagfinn Ripnes kom med på ett av mine innlegg på FB skrev han at på en eneste dag ble det landet 220 000 hektoliter sild i byen. Det er ufattelig mye sild.

Jeg opplevde sildetida både som guttunge og ungdom. Alle som ville, kunne tjene egne penger. Og den gangen var det ingen som vegret seg å ta i en fisk. Og mange av oss tjente etter forholdene mye penger som vi kunne bruke på ting vi ønsket oss.

Men som alt annet forsvant silda. Det gjorde også klippfisken, fileten og etter hvert også skipsbyggingen. Se hva alt dette skapte av nye oppfinnelser og nye forretningsområder. Takk og pris har nordmøringene fortsatt evnen til omstilling og nyskapning. Det ser vi i dag på en rekke områder. Og vi bygger fortsatt båter og vi driver med fisk.

Service er vårt varemerke
Under sildetida levde byen hele døgnet. Alt var i regelen åpent selv om lukningstidene sa noe annet. Hele byen var innstilt på service.  Service er også en egenskap vi har maktet å bevare. Det er ikke alle steder i landet personalet er serviceinnstilt når du kommer inn i en forretning.

Vi må se mulighetene
Kristiansund var en av landets største byer i sin tid. For min del er jeg ikke så mye opptatt av størrelsen. Men «kjøttvekta» betyr mye så jeg håper at Kristiansund kan vokse til å bli det senteret Nordmøre fortjener å ha. Men vel så viktig er det at vi kan skape en god by å leve i. Da må vi også ta bedre vare på dem som har bidratt til det trygge og gode samfunnet vi i dag har.

Alt endrer seg – hele tiden
De bildene jeg sitter på viser hvordan byen og distriktet hele tiden endrer seg.

Nå har vi heldigvis så mange flere som kan dokumentere alt som skjer. Før var det litt av en jobb å få frem et bilde. Man måtte kjøpe film, så fotografere, fremkalle og kopiere. Det var ofte litt av et søl og det tok tid. Nå kan de samme motivene fanges med en enkelt mobiltelefon. Vi kunne kanskje ta 36 bilder på filmen. Så lenge man har et batteri i mobilen som fungerer trenger man ikke lenger tenke på om man har film nok til å ta bilder. Og nå kan bildene sendes og deles med hele verden på et brøkdel av et sekund. Fo en utvikling.

Ta vare på tiden – ta vare på mulighetene og lev vel.

Godt Nytt år!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Geir Ole SætremyrMiljøvennlig mobilitet betyr tilrettelegging for elbiler i distriktene – hvor offentlige transportmidler aldri kan bli et tilfredsstillende alternativ, verken økonomisk ...
Terje Sundsbø 1 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDet er Stortinget sitt privilegium å prioritere, herunder også hvordan de vil forsøke å nå klimamål. Slik som å redusere ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse