fbpx
Annonse
Annonse
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre under onsdagens debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre under onsdagens debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre lover tydelig opposisjon mot den nye firepartiregjeringen. Han er klar til å ta over dersom de borgerlige taper valget i 2021.

– Dette er en regjering for økte forskjeller, som svekker fellesskapet og de mulighetene vi har til å gi alle mer makt og frihet i eget liv, sa Støre da regjeringsplattformen ble debattert i Stortinget onsdag.

– Dette er hovedbildet: Mer makt til Høyre og Frp på områdene økonomi, velferd og arbeidsliv. At denne politikken får flertall med KrF og Venstre, er beklagelig, sa Støre.

Samtidig var han like lite nådig overfor de tre andre regjeringspartiene, som har gitt KrF seire innen abort og bioteknologi.

– Provoserende

Han kritiserte sentrumspartiene KrF og Venstre for å sikre flertall for det han kalte mer privatisering av fellesskapets velferd og økte forskjeller.

Samtidig fikk Høyre og Frp kritikk for å ha gitt KrF for stor innflytelse på abort og bioteknologi. Det er få områder som griper så mye inn i menneskers liv som disse, mener Ap-lederen

– Derfor er det så provoserende at Høyre og Frp, for å sikre makt, begrenser kvinners rettigheter og har gått med på å fryse bioteknologiloven, sa Ap-lederen.

Et kaotisk alternativ?

Fra Høyres parlamentariske leder ble han han imidlertid møtt med spørsmål om hva slags alternativ han egentlig fronter. Trond Helleland viste til målinger der opposisjonspartiene Rødt, MDG og Senterpartiet er like store som Ap.

– Det eneste disse partiene er enige om, er å kaste regjeringen Solberg. De er ikke enige om felles retning, mener Helleland, og peker på saker som grønne avgifter, innvandringspolitikk og ulvepolitikk, så vel som rammene for oljenæringen og EØS.

– Dette spriket, er ikke det et fullstendig kaos? spurte han.

Men Støre mener partiene i opposisjon er enige om hovedretningen, og slår fast at Ap – som Høyre – vil evne å finne kompromisser.

– Jeg tror Helleland skal ta ansvar for sitt eget mangfold i regjering. Så skal Ap sørge for at vi har en politikk for å vise velgerne at Ap vil kunne ta ansvar for landet i 2021, dersom denne regjeringen mister flertallet, sa Støre.

Debatten om regjeringsplattformen skjer dagen etter at statsminister Erna Solberg (H) la den fram for Stortinget. Etter omsider ha fått KrF inn i regjering, har hun nå flertallet i Stortinget i ryggen.

Regjeringens kjøttvekt

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener at sentrums vippeposisjon og muligheter til å temme høyrepolitikken nå er borte.

– Heretter er det tyngdekraften innad i regjeringen som teller, eller skal vi si kjøttvakta? spurte hun og spådde en tøff tid for sentrumspartiene.

Hun stilte også spørsmål ved Solbergs utsagn om at hun vil være åpen for ideer fra andre partier på Stortinget. Arnstad viste til at regjeringen ennå ikke har svart på en forespørsel fra Sp og Ap om en redegjørelse om rovdyrpolitikken.

Hun mener for øvrig at den nye regjeringen vil slite med legitimiteten i mange områder av landet.

– Dette er en Oslo-Sørvestlandet-regjering, konstaterer hun.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte