Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 februar 2019 12:01
Del på Facebook
Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), her fotografert under presentasjonen av regjeringens handlingsplan for IKT-sikkerhet på Oslo kongressenter onsdag forrige uke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), her fotografert under presentasjonen av regjeringens handlingsplan for IKT-sikkerhet på Oslo kongressenter onsdag forrige uke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges nye samfunnssikkerhetsminister ber alle om å «trykke oppdater» på mobilen sin, og minner om at alle har et ansvar for nasjonens sikkerhet.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) slo et slag for IKT-sikkerhet da hun talte på DSBs samfunnssikkerhetskonferanse mandag. Hun viste til at både det offentlige, private aktører og enkeltpersoner må jobbe sammen for å unngå påvirkning fra utenlandske aktører.

– Vi må alle trykke på oppdater på mobilen vår, på iPaden vår, og på både PC-en på jobben og hjemme, så bidrar vi til å redusere trusselen fra makter som vi ikke ønsker at skal påvirke oss på noe som helst vis, sa Tybring-Gjedde, som er Norges første samfunnssikkerhetsminister.

– Både åpenlyst og fordekt

Hun påpekte at 90 prosent av vår infrastruktur er på private hender, og at det dermed er helt avgjørende at private virksomheter også er en del av myndighetenes beredskapsarbeid.

– Samfunnets sårbarhet overfor cyber-relaterte trusler blir stadig større, slo Tybring-Gjedde fast.

Et eksempel som ble trukket fram, var dataangrepet mot Helse sørøst i begynnelsen av fjoråret. Men statsråden er også bekymret over mer utradisjonelle metoder.

– Valg påvirkes, falske nyheter spres, demonstrasjoner startes av fremmede makter, og kritikere mobbes på sosiale medier. Eksemplene er svært mange, og virkemidlene er både åpenlyse og fordekte, de er både militære og ikke-militære. Kreativiteten i bruken av disse virkemidlene har økt, slo hun fast.

– Menneskelig aktivitet påvirker klima

Den ferske Frp-statsråden ble etter utnevnelsen for to uker siden konfrontert med at hun tidligere har vært både unnvikende og uklar om menneskelig aktivitet er årsaken til klimaendringene.

Nå tilbakeviser hun nok en gang dette.

– Jeg tror at klimaendringene finnes, og jeg tror også at menneskelig aktivitet påvirker klima. Hvis det er journalister til stede, sier jeg det nå i en sal med over 600 tilhørende, så nå må dere begynne å tro på meg, sa Tybring-Gjedde fra talerstolen under konferansen.

– Kan forvolde stor skade

Hun trakk fram nettopp klimaendringer som en viktig utfordring i beredskapsarbeidet.

– Klimaendringene utfordrer oss, og de kan forvolde veldig stor skade. 2018 var en av de mest krevende skogbrannsesongene noensinne. Vi hadde en rekordtørr sommer, som ble etterfulgt av en rekordvåt høst, med flom flere steder, sier Tybring-Gjedde som takket alle – både frivillige og profesjonelle – som jobbet hardt for å håndtere krisene.

Statsråden kan forsikre om at hun skal følge nøye med på et bredt spekter av områder framover.

– Jeg kan love dere at dere har fått en samfunnssikkerhetsminister som er redd for alt mulig rart. Vennene mine sier at «Nå kan de bare slappe av i Norge, for Ingvil er redd for absolutt alt. Så hun er oppvakt på alle områder og kommer til å følge med absolutt overalt».

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse