Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Tore Dyrnes og Arild Myhre, Tidens Krav
Artikkel
23 mars 2019 11:10
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kilde: Sentio / Grafikk: KSU.NO

Senterpartiet er nå samlet det største partiet i de fire kommunene Kristiansund, Surnadal, Aure og Smøla med 36 prosent oppslutning. Partiet ligger an til rent flertall i Ap-kommunen Surnadal og 40 prosent av stemmene i Ap-styrte Smøla.

Det viser en jordskjelvaktig meningsmåling som Sentio har utført for KSU.NO i de fire kommunene. Tidens Krav og KSU.NO har inngått et journalistisk samarbeid om å presentere funnene i undersøkelsen, som ble gjennomført over telefon i perioden 6.–9. mars.

500 personer i de fire nordmørskommunene er stilt spørsmålet: «Dersom det var kommunestyrevalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?»

Feilmarginen i undersøkelsen er oppgitt til mellom 2,6 prosent (ved 90/10-svar) og 4,4 prosent (ved 50/50-svar) og tallene skal derfor tolkes med varsomhet. En del av de til dels oppsiktsvekkende resultatene er imidlertid så tydelige at Sentio har testet avvikene som signifikante (statistisk sikre).

Et trekk ved målingen er at Ap går til dels kraftig tilbake i de fire kommunene, mens Sp går tildels kraftig fram. Et unntak er Kristiansund, der oppslutningen om de to partiene ser ut til å være i ferd med å stabilisere seg noe. De fire kommunene har over 60 prosent av innbyggerne på Nordmøre.

Stygge tall for KrF

Framtiden ser ikke lys ut for KrF, skal vi tro målingen. Regjeringspartiet, som nylig har vært gjennom en opprivende strid om politisk veivalg, oppnår null oppslutning og ligger an til å falle helt ut av kommunestyret både i Surnadal og Aure. KrF får også null oppslutning blant kvinner og velgere under 45 år i alle de fire kommunene. Alle disse funnene skiller seg ut som signifikante.

Målingen er likevel vektet slik at partiet ligger an til å opprettholde sine 2 prosents oppslutning i Kristiansund. KrF er også målt til 3 prosent i Smøla, men der stiller ikke partiet liste.

- Det er naturligvis ikke hyggelig å få slike tall, vedgår partiets stortingsrepresentant Steinar Reiten fra Averøy.

- Likevel er antallet respondenter (500) så lavt at feilmarginene er store. Lignende målinger på fylkesnivå i forkant av tidligere valg med tilsvarende svakt respondentgrunnlag, har vist seg å ikke være pålitelige i forhold til valgresultatet. Jeg velger derfor å tro at denne meningsmålingen ikke gir et riktig inntrykk av oppslutningen om KrF på Nordmøre.

- Vi har engasjerte og dyktige tillitsvalgte og folkevalgte i alle de fire kommunene der partimålingen er tatt opp, og fram mot valget til høsten skal vi sammen vise at KrF med sin verdibaserte sentrumspolitikk er et godt alternativ også i lokal- og fylkespolitikken. For min egen del går jeg hver eneste dag på jobb med et mål om å dra politikken til regjeringen vi nå er blitt en del av, inn mot sentrum. I september skal vi i KrF skal greie et vesentlig bedre resultat enn denne partimålingen indikerer!, lover Reiten.

Surnadal

gallup surnadal

Senterpartiet ligger an til rent flertall med 57 prosent oppslutning i Surnadal, en økning på hele 21,4 prosent sammenliknet med forrige kommunevalg. Dette kan ha sammenheng med at den populære ordføreren Lilly Gunn Nyheim (Ap) har valgt å gi seg som kommunepolitiker fra høsten. Ap oppnår bare 24 prosent oppslutning i målingen, ned hele 19,5 prosent fra valgresultatet i 2015.

Det meste tyder på at det er Ap-velgerne som flykter til Senterpartiet, da det med unntak av KrF er målt bare mindre endringer for de andre partiene.

Kristiansund

gallup kristiansund

Det ser stygt ut for Fremskrittspartiet, der store deler av bystyregruppen har meldt seg ut og erklært seg som uavhengige representanter i protest mot eksklusjonene av Geir Nordli og Roy-Olav Holten i 2017. Oppslutningen ligger an til å falle fra 15 prosent i 2015 til bare 4 prosent kommende høst.

Senterpartiet oppnår 24 prosent i Kristiansund. Det er omtrent identisk med resultatet av kommunevalget for fire år siden (24,1 prosent) og en klar oppgang siden Infacts måling for Tidens Krav i desember 2018.

Arbeiderpartiet får 32 prosent på denne målingen. Det er ned 3,4 prosent sammenliknet med valgresultatet i 2015 og bekrefter InFacts måling før jul, som viste at Kjell Neergaard kan bli avhengig av støtte fra Senterpartiet for å kunne fortsette som ordfører i byen.

Rødt opplever et nytt, kraftig byks til 11 prosent, som er vesentlig høyere enn de 2,3 prosentene partiet oppnådde i 2015-valget, mens nye Nordmørslista er målt til fire prosent oppslutning. For de andre partiene er det mindre endringer, godt innenfor feilmarginen i målingen.

Blir denne målingen valgresultatet, vil Rødt få fem seter i bystyret, tre mer enn i dag, mens Frp vil miste fem av sine opprinnelig syv seter og Arbeiderpartiet to av sine 16. Venstre og Høyre vil få inn en ekstra representant hver, mens Nordmørslista vil komme inn i bystyret med to representanter.

Aure

gallup aure

Det kanskje mest oppsiktsvekkende er at både KrF og Venstre ligger an til å ryke helt ut av kommunestyret. Venstre fikk 10,9 prosent og to mandater i 2015-valget, men blir i likhet med KrF målt til null oppslutning nå. KrF fikk 4,5 prosent av stemmene for fire år siden. Begge tall skal imidlertid tas med en klype salt da antall respondenter er lite.

Også Ap opplever et kraftig fall på denne målingen, fra 26,8 prosent i siste valg til 17 prosent oppslutning nå.

Hvis målingen er representativ, er det Frp og Nordmørslista som ligger an til å bli de lokale valgvinnerne til høsten. Frp ligger an til å doble oppslutningen til 12 prosent sammenliknet med forrige valg, mens NML debuterer med 7 prosent. Blant begge disse partienes velgere er det spesielt stor stemning for å la Aure bli en del av Trøndelag.

Ingunn Golmen (Sp) har signalisert at hun gir seg som ordfører, men Sp går likevel fram til 45 prosent oppslutning, 3,3 prosent høyere enn i 2015. For de andre partiene er det mindre endringer.

Smøla

gallup smola

Roger Osen (Ap) er den tredje av ordførerne som gir seg til høsten, og det ser ut som dette slår kraftig ut på målingen. Ap går fra hele 56,7 prosent oppslutning i 2015 til 31 prosent nå, ifølge meningsmålingen. Også Venstre ser ut til å befinne seg i politisk motvind med et fall fra 11,1 prosent til 3 prosent oppslutning, ifølge Sentio.

Også i Smøla kan den store vinneren bli Senterpartiet. Partiet som fikk 14,9 prosent av stemmene i 2015-valget, får hele 40 prosent oppslutning på denne målingen.

Dessuten er Høyre i medvind med 20 prosent oppslutning. Det er 6,9 prosent høyere enn i valget for fire år siden.

Det femte partiet i dagens kommunestyre, Frp, opplever en mindre tilbakegang fra 4,3 til 3 prosent.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse