Annonse
Annonse
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte fredag helsenæringsmeldingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte fredag helsenæringsmeldingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ved å åpne opp for private aktører i helsenæringen håper regjeringen på bedre helsevesen, høyere effektivitet og framvekst av en ny næring.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er entusiastisk om den nye stortingsmeldingen om helsenæringen som ble lagt fram fredag. Med den vil han åpne for at det kan bli skapt flere arbeidsplasser samtidig som en mer moderne, bærekraftig og effektiv helsetjeneste gir pasientene et bedre tilbud.

– Jeg tror dette er oppskriften til å skape en vinnernæring i Norge som kan stå på egne bein. Mange av tiltakene som foreslås innført, griper rett inn i hverdagen til folk og er nødvendige for å sikre behandling og en verdig alderdom for mange i fremtiden, sier Røe Isaksen til NTB.

Han peker på at utviklingen av fremtidens velferdsteknologi vil handle om hvordan vi best skal ta vare på de eldre og samarbeid mellom offentlige sykehus og private næringslivsaktører.

– Tydelig signal

Helseminister Bent Høie (H) sier stortingsmeldingen søker å gjøre noe med barrierene som finnes mellom helsetjenesten og næringslivet i dag.

– Med meldingen sender regjeringen et tydelig signal om at det må bli et tettere samarbeid mellom helsetjenesten og næringslivet. Vi må bygge en sterkere kultur for et slikt samarbeid, sier Høie.

Helsenæringen består av bedrifter som utvikler varer og tjenester til bruk i helse- og omsorgstjenesten. Helseutgiftene i Norge har steget drastisk de siste 20 årene og regjeringen er tydelig på at innovasjon og effektivisering er blant elementene som må til for å sikre en framtidig helsetjeneste.

Det er voldsom vekst i helsenæringen de siste årene og 100.000 mennesker jobbet i næringen i 2016. Det var en vekst på 18 prosent siden 2008.

Velferdsprofitører

I partiet Rødt er derimot entusiasmen ikke følbar. Leder Bjørnar Moxnes er svært kritisk til hele initiativet fra regjeringen og sier Høyre bruker helse- og omsorgsfeltet som brekkstang for å slippe velferdsprofitører inn.

– Regjeringen bør sørge for at sykehus og kommuner har bedre økonomiske rammer til å levere trygge og gode tjenester til befolkningen, heller enn å presse på for at flest mulig kommersielle aktører skal få tjene seg rike på viktig velferdsinfrastruktur, sier Moxnes.

Næringsministeren svarer Moxnes med at Moxnes med sine uttalelser demonstrerer hvor gammeldags han er.

– Han har verken skjønt problemene eller hva som må til for å løse dem. Dette handler ikke om privatisering, men hvordan næringsliv og helsevesen kan samarbeide for å fortsatt kunne sikre et offentlig helsevesen i verdensklasse, sier Røe Isaksen til NTB.

Hørt på næringen

– Vi ser med glede at det i meldingen gis svar på mange av de innspillene vi har gitt. Bedret konkurransekraft for helsenæringen, kultur for samarbeid, og behovet for at Norge skal være en attraktiv samarbeidspartner for helsenæringen ser ut til å være viet stor plass, sier direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien i en reaksjon på meldingen.

Også i Abelia, medlemsorganisasjonen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, tas meldingen imot med åpenhet og optimisme.

– Det aller viktigste nå er tiltak som aktivt stimulerer til bruk av ny teknolog og nye måter å organisere på. Det må lønne seg for helsetjenesten å ta i bruk nye tjenester og det må være lett å jobbe smart, sier administrerende direktør Håkon Haugli i en uttalelse.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte