Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
07 april 2019 17:51
Del på Facebook
Jonas Gahr Støre under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet angripes både utenfra og innenfra etter helgens landsmøte. Nå må velgere fra oljeindustrien betrygges og partiledelsen forsvare dyre nye løfter.

Tre gjenvalgte partitopper og en fersk nestleder møtte søndag pressen idet årets landsmøte pakket sammen på Folkets Hus i Oslo søndag.

Delegatene ga partileder Jonas Gahr Støre noen nesestyvere, ikke minst beslutningen om å skrote det to år gamle oljekompromisset. Men han fikk også noen kostbare velferdsløfter i innboksen, ikke minst kravet om at tannhelse skal inn i den offentlige helsetjenesten.

Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland kaller vedtaket sjokkerende og hevder kostnaden blir 12 milliarder kroner.

– Summen av nye velferdstiltak samt å vise oljenæringen ryggen, går ikke i hop og er direkte uansvarlig. Ap synes å være uten kontroll, det er ingen sammenheng i politikken, sier Stensland til NTB.

– Meningsløst

Støre kaller det meningsløs Høyre-Frp-retorikk som han beskriver slik: «Tenk på et tall og gjennomfør det fra ett år til et annet».

– Alle Aps budsjetter er ansvarlige. Vi gjennomfører vår politikk i tråd med et handlingsrommet vi har i økonomien, sier Støre til NTB, og understreker at forslaget er et mål på sikt. Bedre offentlig tannhelsetilbud må tas skritt for skritt påpeker han.

Støre hevder tallene regjeringspartiene skremmer med, er lavere enn det de selv har gitt i skattekutt.

– Og det kaller de moderat, parerer han.

Løfter det rødgrønne alternativet

Ap-lederen fortsetter dermed i samme spor som da han innledet landsmøtet, med angrep på Høyre og Frp. Det rødgrønne alternativet skal løftes og forskjellene mellom dem tones ned. Å peke på dem er et sidespor, mener Støre.

– Vår motstander er Høyre og Frp. Da må vi snakke om de fundamentale spørsmålene: En regjering som øker ulikhetene mellom folk, som ikke tar hele landet i bruk, som fører retorikk som splitter i stedet for å samle. De forskjellene vi da måtte ha med våre partnere, har vi vist i åtte år at vi kan håndtere, sier han.

Ap opplever synkende oppslutning, mens de andre rødgrønne partiene vokser. Ikke minst kaprer Senterpartiet mange distriktsvelgere. På landsmøtet ble Nordlands-politikeren Bjørnar Skjæran valgt til nestleder og blir partiets frontkjemper i kampen om distriktene.

Vil ha Stavanger

Støre ville på den avsluttende pressekonferansen ikke si hva som er kriteriene for at partiet skal kunne erklære seier ved høstens valg, men gjentok målet om å beholde makta i Oslo, Bergen og Trondheim og kapre den i Stavanger.

Men at landsmøtet midt i stortingsperioden snur om Lofoten-kompromisset fra 2017 kan by på problemer i valgkampen her. Hele Rogaland-delegasjonen ville beholde kompromisset fra 2017 om konsekvensutredning av oljevirksomhet i et område sør for Lofoten.

Nestleder og rogalending Hadia Tajik viser til at det i realiteten ikke vil være mulig å gjennomføre det partiet ble enige om i 2017. Hun forsøker å berolige dem som frykter at dette er ett skritt på veien mot å legge ned oljenæringen.

– Endringer i leterefusjonsordningen er ikke aktuelt for Arbeiderpartiet, konstaterer hun. Det samme gjelder ønsket om å sette en sluttdato.

Lørdag jublet AUF sammen med miljøbevegelsen da det ble klart at grasrota i partiet hadde tvunget partiledelsen i kne. Verken Støre eller fagbevegelsens representanter i sentralstyret klarte å stanse beslutningen. Nå varsler fagorganiserte om utmeldelser fra partiet.

Enes om innvandring

Partilederen kunne imidlertid kvittere ut en viktig seier: Ap har omsider klart å samle seg om en politikk om flyktninger, asylsøkere og integrering. Det skjedde ikke uten at flere i partiet dro fram Frp-merkelappen, men likevel med betydelig mindre strid enn det lå an til da migrasjonsutvalget ble satt ned i fjor.

Ap vil nå stramme inn på asyl, for å gi plass til flere kvoteflyktninger, men partiet ville ikke sette noe tall på hvor mange Norge skal ta imot.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse