Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 mai 2019 10:45
Del på Facebook
Leder i Norges Bank Investment Management (NBIM) Yngve Slyngstad presenterte fredag resultater for oljefondets første kvartal i 2019. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Leder i Norges Bank Investment Management (NBIM) Yngve Slyngstad presenterte fredag resultater for oljefondets første kvartal i 2019. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens pensjonsfond utland fikk i første kvartal en avkastning på 9,1 prosent, tilsvarende 738 milliarder kroner. Det er det sterkeste kvartalet noensinne.

Det var fondets aksjeinvesteringer som fikk det klart beste resultatet. De vokste med hele 12,2 prosent. Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 1,7 prosent, mens renteinvesteringene var på 2,9 prosent.

Resultatet til oljefondet, som Statens pensjonsfond utland er bedre kjent som, ble lagt fram fredag formiddag. Denne gangen slo fondet referanseindeksen som det måler seg mot, med 0,2 prosentpoeng.

Målt i kroner var kvartalet det desidert sterkeste noensinne. I sitt nest beste kvartal hadde fondet en avkastning på 401 milliarder kroner. Målt i prosent var kvartalet det tredje beste noensinne.

Aksjer dro opp

En sterk oppgang i verdens aksjemarkeder i første kvartal av 2019 bidro til å dra fondet opp igjen etter en svak avslutning på 2018. Det var særlig fondets investeringer i teknologiselskaper som dro veksten – disse aksjene hadde en oppgang på hele 17,6 prosent.

– Dette er fondets sterkeste kroneavkastning i et kvartal noensinne. Vi er en betydelig aksjeinvestor som må være forberedt på store svingninger i fondets markedsverdi i takt med utviklingen i de globale aksjemarkedene, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM).

Oppgangen i første kvartal av 2019 var mer enn nok for å demme over fjorårets samlede tap på 485 milliarder kroner. Markedet i USA ga best avkastning.

Sterkere kronekurs

Kronekursen styrket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet, noe som bidro til å redusere fondets verdi med 60 milliarder kroner. I første kvartal ble fondet tilført 8 milliarder kroner.

Fondet hadde en verdi på 8.938 milliarder kroner ved utgangen av mars. 69,2 prosent er investert i aksjer, 2,8 prosent i unotert eiendom, og 28 prosent i rentepapirer.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse