Annonse

Juleshow Juleshow

Norges Bank utreder nå om digitale sentralbankpenger i fremtiden kan bidra til tilliten til pengevesenet og effektiviteten i betalingssystemet, slik kontanter gjør i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Norges Bank utreder nå om digitale sentralbankpenger i fremtiden kan bidra til tilliten til pengevesenet og effektiviteten i betalingssystemet, slik kontanter gjør i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Et system som åpner for at mottaker kan få pengene inn på konto få sekunder etter at en betaling er satt i gang, skal komme på plass i år, varsler Norges Bank.

Norges Bank har siden 2016 samarbeidet med banknæringen om å forbedre infrastrukturen for såkalte realtidsbetalinger i Norge.

– En forbedret infrastruktur for slike betalinger er planlagt innen utgangen av inneværende år, sier visesentralbanksjef Jan Nicolaisen.

– Norges Bank forutsetter at bankene vil tilby tjenester som gjør at privatpersoner og foretak kan utnytte mulighetene i den nye infrastrukturen, legger han til.

Behov for forbedringer

I rapporten Finansiell Infrastruktur 2019, som ble lagt fram torsdag, slår sentralbanken fast at det er behov for forbedringer i den finansielle infrastrukturen for å opprettholde effektiviteten i betalingssystemet.

Hovedelementer i den nye og forbedrede systemet vil være at betalingsmottakers bank skal godskrive betalingsmottakers konto få sekunder etter at betalingen er igangsatt.

Dessuten skal infrastrukturen være tilgjengelig for kunder i alle banker, hele døgnet og hele året. Den skal kunne brukes til betalinger mellom kunder, fra kunde til bedrift og fra bedrift til bedrift.

Systemet skal legge til rette for utveksling av informasjon mellom betaler og mottaker. For å hindre at det oppstår kredittrisiko setter hver bank av penger på en egen konto i Norges Bank.

Utreder digitale sentralbankpenger

Samtidig utreder nå Norges Bank om digitale sentralbankpenger i fremtiden kan sikre tilliten til pengevesenet og effektiviteten i betalingssystemet, slik kontanter gjør i dag.

– Kontanter er fortsatt en viktig betalingsmåte, og de er en del av den samlede beredskapen ved svikt i betalingssystemet, heter det i rapporten.

Det eksisterer ikke i dag elektroniske beredskapsløsninger som er tilstrekkelig uavhengig av det ordinære betalingssystemet.

Cybersikkerhet

Norges Bank tar i rapporten også opp tiltakende risiko for cyberangrep mot sentrale IKT-systemer og peker på behovet for effektiv, elektronisk beredskap for at betalingssystemet skal fungere etter et angrep.

– Norges Bank vil invitere næringen, Finanstilsynet og andre relevante myndigheter til dialog som grunnlag for å vurdere om det skal innføres standardisert rammeverk for testing av cybersikkerhet i betalingssystemet i Norge, sier Nicolaisen.

Målet er å bedre sikkerheten og fremme finansiell stabilitet.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte