Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
27 mai 2019 13:09
Del på Facebook
Foto: Ron Porter / Pixabay
Foto: Ron Porter / Pixabay
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

57.000 barn havner på legevakten etter ulykker og skader hvert år. Mange av dem med brudd og småskader etter typiske våraktiviteter.

Nå går det mot høysesong for barneulykker. Fra det blir mildere i været om våren merker forsikringsbransjen økt pågang. 

– Når sykkel, skate- og hoverboard, trampoline og løpehjul tas frem ser vi en skadetopp, sier Helge Skjerven, rådgivende lege i Frende Forsikring.

Uheldig på fritiden

Norge er blant verdens sikreste land å vokse opp i. Barn bruker hjelm, vi har strenge byggeregler, barnesikring i hjemmene og mykt underlag på lekeplasser. Barnedødsfall i trafikken er redusert med 95 prosent de siste 50 årene.

– Likevel er antall skader i de yngste aldersgruppene høyere i Norge enn resten av Norden. De fleste ulykkene skjer i eller rundt hjemmet, i fritidsaktiviteter og i trafikken, opplyser Skjerven i Frende.

Skader seg på trampoline

En annen gjenganger er alle som havner på legevakten etter trampolinehopping. Flere hundre norske barn blir skadet hvert år, og det er håndledd og ankler som er mest utsatt.

– Foreldrene har et klart og stort ansvar når de setter opp en trampoline, de kan også risikere å bli erstatningsansvarlig om andres barn blir skadet, sier Skjerven. Han påpeker at antall skader har gått ned etter at sikkerhetsnett ble påbudt.

Det er lurt å ha regler for hvor mange barn og hvor lenge barna skal få leke på trampolinen. Når barn har det gøy blir det ofte støy og det er viktig at det i små tette nabolag taes hensyn til naboer. Barneskrik i timevis er ofte årsak til nabokrangler.

Bruk sunn fornuft og ha respekt for naboer. Lek i trampoliner anbefales å skje under tilsyn av en voksen, ikke bruk trampoliner som barnevakt.

Hold barna unna gressklipperen

Forsikringslegen råder også foreldre til å holde barna unna når de klipper gress.

– Gjenstander som bli slynget ut av en motorgressklipper i stor fart og lav høyde, kan gjøre stor skade, forteller Skjerven, og nevner barn som har fått stein eller metallbiter inn på øyet, eller beinbrudd som følge av slyngskader.

Blant barn opp til tre år er skader oppstått i trapp og på badegulv de vanligste, mens de alvorligste er relatert til trapper, medisiner og løsemidler. Når det gjelder barn fra tre til fjorten år er trafikkulykker, drukning, kvelning, fall og forbrenning de viktigste dødsårsakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ulykker kunne vært unngått

Mange av disse ulykkene kunne vært unngått ved enkle tiltak, som sklisikring og sikring av trapper, rekkverk og komfyr, mener forsikringslegen. I slike ulykker er det familiens egne forsikringer som gjelder.

– Mange foreldre tenker ikke over dette, siden norske barn er forsikret så lenge de er på skole, SFO eller barnehage, forteller Helge Skjerven, som er rådgivende lege i Frende Forsikring. I dag har halvparten av alle norske barn en egen barne- eller ulykkesforsikring som kommer i tillegg til det det offentlige betaler av lege- og sykehusutgifter ved barns sykdom og skade.

Fakta om barneulykker

  • 22 prosent av alle barn mellom 0 og 19 år havner på legevakten en eller flere ganger i løpet av året, viser de siste tallene fra SSB.
  • Årlig mister vi nærmere 50 barn under 15 år som følge av ulykkesskader, ifølge Skadeforebyggende Forum.
  • 32 prosent av jentene og 42 prosent av guttene blir skadet i hjemmeulykker på en slik måte at de blir brakt til sykehus eller legevakt i løpet av de seks første leveårene, viser beregninger basert på tall fra Folkehelseinstituttet.
  • Syklister har den høyeste skaderisiko av alle trafikantgrupper, 40 ganger så høy som bilførernes.
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse