Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 juni 2019 08:32
Del på Facebook
En kartlegging NRK har gjort viser at det er avhoppere i over halvparten av landets kommuner. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX.
En kartlegging NRK har gjort viser at det er avhoppere i over halvparten av landets kommuner. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

455 lokalpolitikere har meldt seg ut av det partiet de ble valgt inn for i siste periode, viser en kartlegging NRK har gjort. Venstre har flest avhoppere.

Antallet lokalpolitikere som har byttet parti, utgjør 4,3 prosent av landets kommunestyrerepresentanter, viser NRKs kartlegging. Samtlige norske kommuner har svart kanalen.

Siden vi har personvalg i Norge fortsetter de utmeldte representantene å møte i landets kommunestyrer. Enkelte har dermed fått mye større makt enn de hadde før de meldte seg ut. I enkelte kommuner skal det bare én stemme til for å endre konklusjonen i viktige saker.

Blant annet avgjorde en utmeldt kommunesammenslåingen i Forsand kommune, og i Rauma meldte en representant seg ut dagen etter valget og avgjorde ordførervalget. Mens i Gran meldte en Frp-politiker seg ut av partiet og støttet en Ap-ordfører, ifølge NRK.

Kanalen skriver at det også er mange varamedlemmer som har meldt seg ut av partiet sitt løpet av de siste fire årene, noe som betyr at det totale antallet er høyere enn 455.

Det er Venstre som har flest avhoppere i forhold til antall kommunestyrerepresentanter, med 11 prosent. Frp følger etter med 9,4 prosent, viser kartleggingen, som gjelder for perioden fra valget 2015 ut mai 2019. De fleste fortsetter som uavhengige, men noen skifter også parti.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse