Annonse

Juleshow Juleshow

Virke ser et klart tegn på at konkurransen i dagligvaremarkedet er hard og bidrar til å holde prisene nede. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Virke ser et klart tegn på at konkurransen i dagligvaremarkedet er hard og bidrar til å holde prisene nede. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Konsumprisindeksen gikk ned med 0,3 prosent fra april til mai i år. Matvareprisene falt, noe som er første gang på denne tiden av året siden 1993.

Ifølge Statistisk sentralbyrå steg konsumprisindeksen 2,5 prosent fra mai 2018 til mai 2019, mens månedsutviklingen altså var en nedgang på 0,3 prosent.

– Det var spesielt priser på flyreiser og matvarer som bidro til månedsendringen. Passasjertransport med fly viste et prisfall på 16,8 prosent, etter en større oppgang i forbindelse med påsken forrige måned. Videre bidro matvareprisene med en nedgang på 0,9 prosent fra april til mai. Dette er tredje måned på rad med prisnedgang på matvarer. Strømprisene gikk også ned i mai, skriver SSB.

Tre måneder med fall

Ifølge Virke er det første gang siden 1993 at matvareprisene har falt fra april til mai. Hovedorganisasjonen omtaler fallet som «eksepsjonelt».

− Prisene på mat og drikke justerer seg normalt opp i mai. Sist gang matvareprisene falt på denne tiden av året drev Bjørn Dæhlie og trente seg opp til OL på Lillehammer, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Hun ser dette som et klart tegn på at konkurransen i dagligvaremarkedet er hard og bidrar til å holde prisene nede.

Lavere vekst i kjerneinflasjonen

Tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) var 2,3 prosent i mai, en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra april. Fra april til mai var nedgangen 0,2 prosent.

Kjerneinflasjonen er en viktig faktor for rentefastsettelsen fra Norges Bank, som ventet en vekst på 2,5 prosent. Det samme hadde DNB ventet, mens Nordea ventet 2,4 prosent.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte