Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
02 juli 2019 13:40
Del på Facebook
Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet var med å fronte en ny nettside som skal hjelpe med å gi riktig livreddende førstehjelp. Siden er en del av «Sammen redder vi liv»-dugnaden. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet var med å fronte en ny nettside som skal hjelpe med å gi riktig livreddende førstehjelp. Siden er en del av «Sammen redder vi liv»-dugnaden. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra nå av er ikke 113 bare et nummer, men også en nettside med komplett og oppdatert førstehjelpsinformasjon. Målet er å redde minst 200 flere liv i året.

I de kritiske minuttene før helsepersonell ankommer ved akuttmedisinske hendelser kan innsatsen til de som tilfeldigvis befinner seg i nærheten, utgjøre forskjellen på liv og død.

Nå lanserer Helsedirektoratet Norges offisielle nettsted for førstehjelp 113.no. På nettsiden finner man informasjonen som trengs for å være i stand til å yte riktig førstehjelp. Det er Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) som på vegne av helsemyndighetene har utviklet nettsiden.

Ikke for å avlaste 113

– Det aller viktigste vi kan gjøre, er å være med på å redde liv. Årlig får 3.500 personer i Norge hjertestans utenfor sykehus. Ved å jobbe sammen og raskt gi livreddende førstehjelp kan vi redde 200 flere liv hvert år, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

Han sier at tjenesten ikke er til for å avlaste 113, men for å få hele akuttkjeden til å fungere best mulig.

– Den viktigste brikken i den kjeden er deg og meg. Ofte er det som skjer de første minuttene, helt avgjørende, sier Guldvog, som understreker at det viktigste fremdeles er å ringe 113 ved en akuttsituasjon.

Kan redde liv

Ifølge en landsrepresentativ undersøkelse nylig utført av Norstat er det et stort forbedringspotensial i befolkningens kunnskap om og evne til å gi førstehjelp.

Halvparten av de spurte i undersøkelsen svarer at de ikke kan gi riktig førstehjelp, og en firedel sier at de er redde for å gjøre noe galt hvis de måtte gi førstehjelp.

På nettsiden er det informasjon om hva man skal gjøre i forskjellige førstehjelpssituasjoner, som hvordan man bruker en hjertestarter, hvordan man legger en person i stabilt sideleie, og hvilke symptomer man skal se etter for å gjenkjenne slag og hjerteinfarkt.

Man kan også sjekke hvor nærmeste hjertestarter befinner seg, og hva et førstehjelpsskrin bør inneholde.

– Et savn

Folk som jobber med akuttmedisin ser hvor nyttig det er at de som er hos pasienten, er trygge på at de kan gjøre noe, sier professor og overlege i anestesi, Jo Kramer-Johansen ved legeambulansen i Oslo og NAKOS.

– For publikum har det kanskje vært forvirrende at det har vært mange nettsider med råd og tips. Jeg tror det har vært et savn etter en nettside med et offentlig stempel, sier han til NTB.

Kramer-Johansen mener nettsiden kan brukes til å få frisket opp kunnskapene og til å få inspirasjon til å trene praktisk på livreddende førstehjelp. Men han understreker at når noen blir akutt syke, er det nødtelefonen som gjelder.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse