Annonse
Annonse
Kjell Ingolf Ropstad er åpen for å vurdere en egen handlingsplan mot islamofobi, ifølge hans statssekretær Julian Farner-Calvert. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
Kjell Ingolf Ropstad er åpen for å vurdere en egen handlingsplan mot islamofobi, ifølge hans statssekretær Julian Farner-Calvert. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er åpen for å vurdere en handlingsplan mot islamofobi i kjølvannet av lørdagens moskéskyting.

Det opplyser hans statssekretær Julian Farner-Calvert til Vårt Land.

En slik handlingsplan har blant annet vært etterlyst av Islamsk Råd Norge (IRN), som i en pressemelding forteller at de i etterkant av Christchurch-terroren har vært i kontakt med politiske myndigheter i Norge for å iverksette handlinger og «ikke bare prat» når det kommer til islamofobi.

Muslimhat

– Vi stoler på at politiet ivaretar sikkerheten til norske borgere, og at regjeringen setter i gang tiltak mot hatytringene mot muslimer som har preget det norske samfunnet de siste årene, sier IRNs styreleder Abdirahman Diriye i pressemeldingen.

Han mener den eksisterende handlingsplanen mot rasisme og diskriminering er god, men ikke god nok når det kommer til å beskytte en minoritet som muslimer.

– Vi kan sammenligne dette med handlingsplan mot antisemittisme, som har fungert godt, sier han til Vårt Land.

Overfor avisa bekrefter kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) at hennes departement jobber med en handlingsplan mot rasisme og diskriminering, i tillegg til at de har begynt å jobbe med muligheter for en eventuell egen handlingsplan mot islamofobi.

Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja sier til NTB at han vil kjempe for en egen handlingsplan mot muslimhat.

– På høy tid

Terrorforsker Tore Bjørgo, som leder Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke allerede har en slik plan.

– Det er vel og bra at det er laget en handlingsplan mot antisemittisme, men jeg savner en tydeliggjøring av at muslimhat er et like stort problem. Jeg mener det er på høy tid at regjeringen lager en handlingsplan mot islamofobi, sier han til Dagsavisen.

– Vi har sett en serie voldsaksjoner spesifikt rettet mot muslimer og moskeer i flere land de siste årene. Det har også kommet en del bekymringsvekkende spørreundersøkelser som viser at en betydelig andel av befolkningen i Norge legitimerer vold mot muslimer, sier professoren, som har fulgt med på høyreekstreme bevegelser i Norge i 30 år.

I undersøkelsen «Holdninger til jøder og muslimer i 2017», som Holocaustsenteret sto bak, kommer det fram at én av ti nordmenn mener at vold mot muslimer kan forsvares.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Kalender Gjenreisningsbyen Kristiansund
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte