Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 september 2019 07:56
Del på Facebook
Mange er på jobb i norske stemmelokaler i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.: Gasskraftverket på Mongstad skulle bygges med fullskala rensing. «Norges månelanding» kalte daværende statsminister Jens Stoltenberg byggeplanen i 2006. Hele anlegget ble stengt i 2017. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix
Mange er på jobb i norske stemmelokaler i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.: Gasskraftverket på Mongstad skulle bygges med fullskala rensing. «Norges månelanding» kalte daværende statsminister Jens Stoltenberg byggeplanen i 2006. Hele anlegget ble stengt i 2017. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et stort maskineri er i gang for at valget skal gå riktig for seg. 30.000 valgmedarbeidere er på jobb, og et møysommelig planleggingsarbeid ligger bak.

– Det viktigste er at det er god flyt i valglokalene, og at alle som ønsker får avgitt sin stemme. Kommunene bruker tiden fram til valgdagen på å rigge lokaler og forberede seg, slik at alt materiell skal være tilgjengelig og alt IT-utstyr fungere, opplyser kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen i Valgdirektoratet til NTB.

Når valglokalene stenges klokka 21, skjer følgende:

– Da foregår en urnetelling i valglokalene. Dørene stenges, urnene tømmes, og antall stemmesedler telles opp mot antall kryss i manntallet. I enkelte kommuner foretar de den foreløpige opptellingen ute i valgkretsene også. Deretter vil alle sende alle sedler og materiell til et sentralt sted i kommunen hvor de foretar endelig telling, sier Jørgensen.

Resultatene blir kjent utover kvelden, etter hvert som stemmene blir talt opp. Klokka 21 går Valgdirektoratet også ut med første prognose for resultatet på landsnivå for fylkestingsvalget.

Det lages også en prognose for de fire største byene, som ved valget i 2015 kom i tidsrommet 22.45-00.45.

Nye regler

Før forrige stortingsvalg var det mye snakk om faren for utenlandsk innblanding og sårbarheten ved digitale stemmetellingssystemer.

I etterkant endret regjeringen regelverket, slik at alle stemmer ved norske valg nå også må telles manuelt. Dette ble allerede innført ved forrige valg, men da som en midlertidig ordning.

– Vi forbereder oss på mulige uønskede hendelser, blant annet gjennom kvalitetssikring av systemer og god opplæring av menneskene som håndterer systemene. Det er viktig å presisere at valgresultatet ikke avhenger kun av IT-systemene, men også av manuelle rutiner og kontrollfunksjoner. Til sammen sikrer dette at vi får et korrekt valgresultat, sier Jørgensen.

– Gode rutiner

Hun sier at de så langt ikke har fått noen indikasjoner på at utenlandske makter prøver å påvirke valgresultatet.

– Vi vurderer likevel hvilke hendelser som potensielt kan oppstå, og forbereder oss på å håndtere dem. Vi legger trusselvurderingene til grunn og har gode sikkerhets- og beredskapsrutiner.

(©NTB)

Fakta: Slik gjennomføres valget

  • Til sammen 2.037 valglokaler er åpne på valgdagen mandag 9. september. 154 kommuner har også valg søndag.
  • Åpningstidene varierer fra sted til sted, men alle må stenge senest klokka 21.
  • Forhåndsstemming har pågått fra 12. august og avsluttes 6. september. Dersom man på valgdagen ikke befinner seg i den kommunen hvor man er manntallsført, må man forhåndsstemme.
  • 4.2 millioner personer har stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalget. Det er ca. 180.000 flere enn ved valget for fire år siden.
  • Ved forrige kommunestyre- og fylkestingsvalg var valgdeltakelsen 60,2 prosent. 2,4 millioner velgere stemte i 2015. Av disse var det 585.250 personer som forhåndsstemte.
  • I valglokalet blir legitimasjon kontrollert, og velgeren krysset av i manntallet før eller etter at han/hun vises til båsen med stemmesedler. De sammenbrettede stemmesedlene stemples av en funksjonær før velgeren legger dem i urnen.
  • Det er mulig å stemme blankt, og disse blir registrert som avgitte stemmer (deltakelse), men ikke telt med i totalresultatet. I 2015 ble det avgitt 15.474 blanke stemmer, mens 3.271 stemmer ble forkastet.
  • Når valglokalet stenges, blir stemmene talt opp. Praksisen er litt forskjellig fra sted til sted. Noen steder, som i Oslo, blir stemmene avgitt på valgdagen fordelt på parti og telt opp i valglokalet. Resultatet rapporteres inn fra valglokalet. Deretter sendes stemmene til kommunevalgstyret der de telles enda en gang. Når all opptelling er ferdig, vil kommunen foreta valgoppgjør for kommunestyrevalget.
  • Andre kommuner kontrollerer kun at antall stemmer i urnen er det samme som antall kryss i valgmanntallet, før stemmene sendes til kommunevalgstyrene for foreløpig opptelling. Her blir de telt to ganger. Etter at opptellingen av kommunestyrevalget er ferdig, vil kommunen foreta valgoppgjør for kommunestyrevalget. Deretter blir stemmene avgitt til fylkestingsvalget sendt til fylkesvalgstyrene, som foretar kontrolltelling og valgoppgjør for fylkestingsvalget
  • Om lag halvparten av kommunene har maskiner til å telle stemmene. Den første opptellingen av stemmene må skje for hånd for å sikre at velgerne har tillit til at valgresultatet er korrekt.
  • Forhåndsstemmene er sendt til kommunene fortløpende. De fleste blir derfor telt mandag. Stemmer avgitt torsdag og fredag kan imidlertid være framme i kommunen tirsdag ettermiddag, og blir telt da.
  • Stemmene rapporteres inn til Valgdirektoratets valgadministrasjonssystem (EVA).

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDet er slik det er spesifisert for veganlegg.Jernbane får du lufte der det høyrer heime
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse