Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 oktober 2019 07:58
Del på Facebook
Coca-Cola uten sukker side om side med såkalt rød-cola (med sukker). Et av forslagene som ligger på bordet er å innføre en differensiert avgift for brus, hvor man skiller mellom sukkerfri og sukkerholdig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Coca-Cola uten sukker side om side med såkalt rød-cola (med sukker). Et av forslagene som ligger på bordet er å innføre en differensiert avgift for brus, hvor man skiller mellom sukkerfri og sukkerholdig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et kutt i sukkeravgiften kan gi billigere brus i Norge og mindre svenskehandel. Akkurat det håper brusbransjen at regjeringen leverer i mandagens statsbudsjett.

– Vi håper at regjeringen har fått med seg at det er satt stadig nye rekorder i grensehandel og at konsekvensene av den avgiftsøkningen de gjorde nylig, ikke går over. De blir bare forsterket, sier leder Erlend Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen til NTB.

I andre kvartal i år handlet nordmenn for 3,9 milliarder kroner på andre siden av svenskegrensen, ifølge SBB. Det er høyere enn noen gang tidligere i samme periode.

Fuglum er overbevist om at billig brus lokker mange over grensen, og at penger dermed forsvinner ut av landet.

– Når avgiftsforskjellen til Sverige blir for stor, blir det vanskelig å konkurrere på pris til forbrukerne, sier han.

Lang diskusjon

Tall fra Infinitum, som drifter panteordningen her til lands, viser at det ble pantet 13,8 prosent flere svenske brus- og vannbokser i norske panteautomater i første halvår i år enn i fjor.

Det var ved inngangen til 2018 at sukkeravgiften ble økt med rundt 40 prosent for alkoholfrie varer og 80 prosent for sjokolade- og sukkervare.

Etter massiv kritikk fra næringen, gikk regjeringen i fjor høst inn for å reversere avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer.

Men avgiftsøkningen på alkoholfrie drikkevarer sto fortsatt urørt.

Ny løsning

I april foreslo et statlig utvalg blant annet å fjerne sukkeravgiften og erstatte den med en helseavgift. Det vil kunne innebære at avgiften forsvinner på sukkerfri brus eller drikkevarer uten tilsatt sukker, men beholdes på sukkerdrikker.

Brus- og ølprodusenten Ringnes er blant dem som ønsker seg en slik løsning. Selskapet opplyser at 80 prosent av brusen de nå selger, er uten tilsatt sukker.

– Med myndighetene med oss på laget kan vi over en viss tid se den sukkerholdige brusens død i Norge, sa administrerende direktør i Ringnes Anders Røed i juni.

Men om det skjer, er foreløpig usikkert.

– Du må nok vente til mandag med å få svar på det, skriver statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i en epost til NTB.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse