Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
04 oktober 2019 08:10
Del på Facebook
Ada Hegerberg sammen med sin mor Gerd Stolsmo under Idrettsgallaen i 2017. Nå er mor Gerd kommet med bok. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Ada Hegerberg sammen med sin mor Gerd Stolsmo under Idrettsgallaen i 2017. Nå er mor Gerd kommet med bok. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gerd Stolsmo stiller seg svært undrende til kritikken som kom mot datteren Ada Hegerberg etter hennes kommentarer mot kvinnelandslaget før VM Frankrike.

Martin Ødegaards mye omtalte innlegg i sosiale medier, der han tok et oppgjør med Hegerberg, er blant tingene Stolsmo reagerer kraftig på i boken «Fotballmamma». Stolsmo har fortalt sin historie til Marit Bromark, og boken tar leserne med på innsiden av fotballfamilien fra Sunndalsøra.

Ødegaards melding kom som en reaksjon på at Hegerberg hadde uttalt seg kritisk om Norges Fotballforbund i fotballbladet Josimar like i forkant av VM. Både Ødegaard og andre mislikte timingen for kritikken.

«Det toppet seg da Martin Ødegaard, norsk herrefotballs største talent, gikk i strupen på Ada med en Instagram-post … Det kan også bemerkes at dersom Martin Ødegaard faktisk ønsket ro rundt landslaget før VM, ville det klokeste trolig vært å sitte stille i båten», sier Gerd Stolsmo i boken.

Landslagssjef Lars Lagerbäck slipper heller ikke unna:

«Det var det som skjedde etterpå som for meg framstår som mest absurd. Like etter Ødegaards utspill gikk herrelagets landslagssjef Lars Lagerbäck ut og ga ham hundre prosent støtte. Godt skrevet og klokt sagt, var det visst, og hurra for Martin som tør å stå fram. Lagerbäck hadde sågar både sett og godkjent teksten før den ble publisert».

Åpner opp om landslagsvrakingen

I boken forteller hun også om årsaken til at Hegerberg trakk seg fra det norske landslaget:

«Ada trakk seg ikke fra landslaget ene og alene fordi de spilte et elendig EM i 2017. Hun trakk seg fordi hun ikke orket mer av den kontinuerlige nedprioriteringen av kvinnefotball i NFF, når hun selv prioriterte fotballen høyere enn alt annet. Hun trakk seg fordi hun ikke klarte å forholde seg til den haltende profesjonaliteten i landslagssystemet når hun forventet ekstrem profesjonalitet av seg selv».

Hun fortsetter:

«Hun trakk seg fordi hun opplevde mangelen på ambisjoner på kvinnefotballens vegne i NFF som et slag i ansiktet når hennes egne ambisjoner var så store. Hun trakk seg fordi hun møtte en forventning om at kvinnelige fotballspillere skulle være takknemlige for det de fikk, når det de fikk, føltes som smuler fra de rikes bord».

Måtte betale Lyon-overgangen selv

Moren forteller også om hva som skjedde med Ada Hegerberg da overgangen fra Turbine Potsdam til Lyon fant sted i 2014. Spissen måtte til slutt selv betale summen for å bli klar for den franske storklubben.

«Turbine Potsdam spilte Champions League-­kamp på hjemmebane mot det franske storlaget Lyon. Ada spilte fra start og gjorde en god førsteomgang. Overraskende nok ble hun tatt av i pausen. Lyons trener Patrice Lair trakk et lettelsens sukk. Hun var den angrepsspilleren han virkelig hadde fryktet, fortalte han Ada i ettertid. Etter denne Champions League-kampen rettet Lyon en henvendelse til Turbine Potsdam. Ada var fortsatt under kontrakt med Potsdam, som svarte at de ikke var interessert i å gi slipp på henne med mindre Lyon la på bordet en overgangssum på 500 000 kroner».

Det var ikke aktuelt for Lyon å betale så mye penger for Hegerberg.

«Det ble en tautrekking mellom klubbene, oss og den tyske agenten vår. Etter mange runder ble det til slutt enighet om at Ada kunne gå til Lyon, mot en overgangssum på 200 000 kroner. Denne summen var det Ada selv som skulle stå for, i form av redusert lønn det første året hos Lyon. Den ordningen skulle vise seg å være verdt hver eneste krone», heter det i boken.

Hegerberg har siden den gang blitt kåret til verdens beste spiller, Europas beste spiller og årets idrettsnavn i Norge. I tillegg har 1995-modellen vunnet fem strake franske ligatitler, fire cupmesterskap og fire mesterligatitler.

Fakta om Ada Stolsmo Hegerberg

  • Alder: 24 år (født 10. juli 1995 i Sunndalsøra)
  • Klubb: Lyon
  • Tidligere klubber: Sunndal, Kolbotn, Stabæk, Turbine Potsdam.
  • A-landskamper/mål for Norge: 65/38.
  • Vant både i 2015/16, 2016/17, 2017/18 og 2018/19 mesterligaen med Lyon. Har også bidratt til en lang rekke nasjonale trofeer for den franske storklubben.
  • Utmerkelser: Vant i 2016 både Aftenpostens gullmedalje (som første fotballspiller noensinne) og Sportsjournalistenes statuett (som første kvinnelige fotballspiller), i tillegg til UEFA-prisen som årets kvinnelige spiller i Europa 2015-16. I 2018 ble hun tildelt Gullballen som første kvinne. Tildelt BBC-pris som årets spiller i verden 2017 og 2019.
  • Debuterte på landslaget som 16-åring i 2011. Spilte fast da Norge vant EM-sølv i Sverige i 2013. Var en av lagets store stjerner under VM-sluttspillet i 2015 og EM-sluttspillet i 2017, som begge fikk skuffende utfall. Deltok ikke i sommerens VM og har sagt nei til landslagsspill på ubestemt tid.

Aktuell: Moren Gerd Stolsmo gir ut boken «Fotballmamma».

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse