Screeningprogrammet for tarmkreft som har vært testet i flere år, skal bli permanent. Fra 2021 vil kvinner og menn på 55 år få invitasjon til screening.
VG får opplyst at i neste års statsbudsjett vil regjeringen øke bevilgningen til tarmkreftscreening med 24,7 millioner kroner, noe som gir en total ramme på 97 millioner kroner i året.
De første invitasjonene til screeningprogrammet skal sendes ut i 2021, og det er ventet å ta om lag fem år før programmet er landsdekkende.
Screeningprogrammet baseres på undersøkelse av blod i avføringen, en såkalt iFOBT-test. Et test-kit sendes til pasienten som tar prøven selv og sender den tilbake i posten, skriver VG.
Testen skal gjentas annethvert år i ti år, altså fem ganger. Dersom det blir funnet blod i avføringen, kalles pasienten inn til koloskopi, som er en tykktarmsundersøkelse med koloskop, en bøyelig fiberoptisk slange som føres inn i tarmen. Man kan da inspisere tarmens innside og overføre bilder fra kroppens indre til en TV-skjerm.
Ifølge Kreftforeningen er tarmkreft blant sykdommene som tar flest liv. Sykdommen er også en av få som kan oppdages før det utvikler seg til kreft. I dag har Norge screeningprogrammer for brystkreft og livmorhalskreft.
– Det er anslått at vi med en nasjonal tarmkreftscreening kan redusere dødeligheten med opp mot 300 personer i året. Så vi har ingen tid å miste, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei til VG.
(©NTB)