fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 november 2019 18:20
Alt tyder på at valgkomiteens leder Harald Furre (t.h.) må finne en erstatter for partiets andre nestleder Bent Høie (t.v.) i forkant av partiets landsmøte til våren. Valgkomiteen har sitt første møte mandag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Alt tyder på at valgkomiteens leder Harald Furre (t.h.) må finne en erstatter for partiets andre nestleder Bent Høie (t.v.) i forkant av partiets landsmøte til våren. Valgkomiteen har sitt første møte mandag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et skuffende lokalvalg og en Høyre-nestor som takker for seg. Det er bakteppet når valgkomiteens leder Harald Furre samler troppene til første møte mandag.

– Det er ikke noe skrikende behov i organisasjonen for skifte i partiledelsen. Samtidig er det grunn til å tro at det vil skje noen endringer, sier Furre til NTB søndag.

Mandag samles valgkomiteen til sitt første møte. Fristen for å si ja eller nei til gjenvalg er satt til 3. desember. Deretter inviteres fylkeslagene til å komme med innspill til sammensetning og navn i Høyre-ledelsen.

– Det er absolutt en stemning i Høyre for å revitalisere regjeringsprosjektet og sørge for at Høyre er enda mer stolt over prosjektet, sier Furre.

Han fremholder samtidig at Høyre er i den privilegerte posisjonen at partiet har mange dyktige politikere som markerer seg og kan bekle verv i partiet.

Høie på vei ut

Høyres andre nestleder og helseminister Bent Høie blir fylkesmann i Rogaland etter stortingsvalget i 2021. Han har ikke offisielt sagt at han ikke tar gjenvalg som nestleder, men alt tyder på det.

– Personlig er jeg mentalt forberedt på det, ja, sier Furre.

Det er foreløpig ikke kjent om første nestleder og kunnskapsminister Jan-Tore Sanner ønsker gjenvalg. Derimot har Høyre-leder og statsminister Erna Solberg varslet at hun går for en ny periode.

– Svaret mitt kommer til å være at hvis partiet vil, stiller jeg meg til disposisjon for en periode til, sier hun til NTB søndag.

– Det viktige med en partiledelse er at den kan fungere godt sammen, dra partiet og har perspektiv og evne til det. Man må se på helheten i en slik prosess. Jeg skal gi mine råd direkte til valgkomiteen og ikke via mediene.

– Mange lederemner

Furre mener Høyre har mange kommende lederemner.

– Det er helt opplagt at noen av statsrådene er det – Ine Marie Eriksen Søreide og Torbjørn Røe Isaksen, sier han.

– Så har vi de som er ti år yngre enn de igjen – Henrik Asheim, Tina Bru og Mari Holm Lønseth. Det er mange som markerer seg på en veldig flott måte og kan bære partiet videre, sier Furre.

Søreide (43) er utenriksminister, mens Røe Isaksen (41) er næringsminister.

Asheim (36) er i dag leder av finanskomiteen på Stortinget, Bru (33) sitter i energi- og miljøkomiteen, mens Holm Lønseth (28) er i kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Hele landet

Nestleder i Trøndelag Høyre, Anders Kiær, mener det er viktig at et parti som Høyre, har representasjon fra hele landet.

– En av Høyres storhetstider var under Erling Norvik og Kåre Willoch. I Erna har vi en Willoch, men jeg kan nok tenke meg at man må ha en god distriktsrepresentasjon i den sentrale ledelsen i Høyre, sier han til NTB.

– Da tenker jeg distrikt og ikke de andre store byene eller områdene i Norge.

Norvik fra Vadsø og Willoch fra Oslo var ledende skikkelser i partiet på 1970- og 80-tallet.

Klart i februar

Valgkomiteens innstilling skal også omfatte to personer til Høyres arbeidsutvalg, samt kvinnepolitisk ansvarlig. I dag har Røe Isaksen, Gunn Cecilie Ringdal og Bru disse posisjonene.

Valgkomiteen innstiller også på fire direktevalgte personer til sentralstyret. I dag har stortingsrepresentant Mudassar Kapur, advokat og forlegger Erling Kagge, Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen og Hanne Alstrup Velure fra Lesja disse rollene.

– Valgkomiteen vil ha en drøftelse av Høyres samlede ledelse. Jeg har trukket opp noen kriterier for det: En riktig blanding av kontinuitet og fornyelse, en riktig alders- og kjønnsbalanse og tanke for langsiktig rekruttering, sier Furre.

Innstillingen skal være klar i slutten av februar. Landsmøtet holdes 27.–29. mars neste år.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag

Siste kommentarer

Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten ...
Martin Louis Hauger 3 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
Forhåpentlig vis aldri :-)
Martin Louis Hauger 3 dager siden Parodien er det Frank Sve som står for!
Nei, parodien er det Helge Orten & co. som står for :-)
Terje Sundsbø 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Ronny OsvollDu har jo faktisk selv vist hva svaret er på spørsmålet Nye Veier stiller – målsettingen med fergefri E39 er ...
Ronny Osvoll 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Terje SundsbøFrem mot 2050 kommer 95% av befolkningsveksten på Sunnmøre, så Molde kommer fint unna fremtidige trafikkproblem. Eneste plassen i fylke ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte