Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
31 januar 2020 12:06
Del på Facebook
Når kvotejakta på gaupe starter 1. februar kan jegere skyte 54 av rundt 320 registrerte gauper i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Når kvotejakta på gaupe starter 1. februar kan jegere skyte 54 av rundt 320 registrerte gauper i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at gaupa er registrert som sterkt truet på rødlista, tillater Klima- og miljødepartementet jakt på 54 gauper i fire av de åtte rovviltregionene.

Når kvotejakta på gaupe starter 1. februar, kan jegere skyte 54 av rundt 320 registrerte gauper i Norge. For sjuende år på rad ligger gaupebestanden under målet Stortinget tidligere har vedtatt.

Fagsjef Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet reagerer på fellingstillatelsen.

– Det er helt uakseptabelt at 54 gauper nå skal felles. I altfor mange år har gaupene vært utsatt for hard avskyting. Vi kan ikke fortsette å skyte ned så store deler av bestanden vår, sier Håpnes.

– Fortsatt ligger bestanden et godt stykke under bestandsmålet. Den må nå få bygge seg opp, legger han til.

Gaupa fikk status som sterkt truet på Norsk rødliste for arter i 2015. Regionene Klima- og miljødepartementet nå tillater gaupejakt i, ligger i Sør-Norge og Midt-Norge.

I tre av de fire regionene hvor kvotejakta er aktuell ligger bestanden av gaupe over de regionale bestandsmålene som er bestemt, skriver departementet i en pressemelding.

I den fjerde regionen er fellingskvoten redusert fra 25 gauper til 20.

– Selv om vi er under bestandsmålet for gaupe nasjonalt, åpnes det for kvotejakt i noen regioner. De kvotene som er satt, tar hensyn til at vi ligger under det nasjonale bestandsmålet, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. 

(©NTB)

Gaupejakt i Møre og Romsdal

Det kan felles inntil to gauper i forvaltningsområdet for gaupe i Møre og Romsdal når jakta starter 1. februar. I resten av fylket er det kvotefri jakt.

Fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal:

Rovviltnemnda i region 6 Midt-Norge har i møte 24. oktober 2019 fatta vedtak om følgjande gaupekvote i Møre og Romsdal:

"Startkvoten fordeles til avgrensete kvotejaktsområder som følger:

Forvaltningsområdet i Møre og Romsdal: 2 gauper (hvorav maks 1 voksen hunn)

  • Delområde A: Tingvoll og den delen av Sunndal som er nord for Driva: 1 gaupe
  • Delområde B: Øvrige deler av forvaltningsområdet i Møre og Romsdal: 1 gaupe
  • Delområdene slås sammen 1. mars 2020."

I resten av fylket har rovviltnemnda opna for kvotefri jakt.

Vedtaket er påklaga, og saka ligg i Klima- og miljødepartementet til handsaming. Dersom departementet endrar kvoten i Møre og Romsdal, vil kvotetelefonen bli oppdatert.

Kvotejakt på gaupe
Gaupe er den einaste av rovviltartane det er opna for kvotejakt på. Kvotejakta er ordinær jakt etter viltlova § 9, og er omfatta av dei samme reglane som anna jakt. Jakttida på gaupe er frå og med 1. februar til og med 31. mars. Aldersgrensa er 18 år.

Gaupe er definert som storvilt, og det må avleggast skyteprøve for storviltjegarar om du skal jakte gaupe med rifle. Det er også tillate å jakte gaupe med hagle. Det er ikkje krav om å registrere seg som lisensjegar for å delta i den ordinære gaupejakta.

Den som jaktar gaupe må ha løyve frå grunneigar. Dette omfattar også forbod mot å jage eller lokke vilt bort frå andre sine jaktområde. For jakt på statsgrunn må ein ha gyldig jaktkort for enten småviltjakt eller storviltjakt. Bruk av gaupebås skal godkjennast av Fylkesmannen.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 3 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse