Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
19 februar 2020 09:49
Del på Facebook
Nav nedjusterer antall berørte av trygdeskandalen fra 2.400 til i underkant av 2.000, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Nav nedjusterer antall berørte av trygdeskandalen fra 2.400 til i underkant av 2.000, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen fra 2.400 til i underkant av 2.000 personer etter å ha gjennomgått en rekke saker.

– Nå har vi gjennomgått en så stor del av saksmengden at vi har grunnlag for å nedjustere anslaget, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Nav anslår at de 2.000 personene vil få utbetalt om lag 80 millioner kroner til sammen, og at de vil få slettet gjeld til Nav på omtrent samme beløp.

I tillegg kommer etterbetalinger på bakgrunn av urettmessig stans og avkorting.

Har utbetalt 34 millioner

Bakgrunnen for oppryddingen er at Nav i en årrekke har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Nav har gått gjennom tilbakekrevingssaker tilbake til 2012 for å finne personer som er berørt av feilen. Så langt er det  utbetalt om lag 34  millioner kroner til  540  personer.

Det er store variasjoner i utbetalingsbeløpene. 160  personer har ikke fått noe etterbetalt fordi de ikke har innbetalt noe på sine krav, opplyser Nav.

Minst 78 er feilaktig dømt

Målet er å ha ferdigbehandlet tilbakekrevingssakene i midten av april, ifølge Vågeng.

Da gjenstår behandlingen av saker hvor personer feilaktig har fått stanset eller avslått en av de aktuelle ytelsene. Det er for tidlig å anslå hvor mange dette gjelder.

Påtalemyndigheten har så langt avdekket at 78 personer trolig er feilaktig dømt for trygdesvindel. Av disse er 48 personer idømt ubetinget fengsel, 21 betinget fengsel og 9 personer samfunnsstraff.

Fakta om trygdeskandalen

  • Siden 2012 eller før har Nav feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Feiltolkningen kan også gå lenger tilbake.
  • Minst 78 personer antas å være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse.
  • Av disse er 48 personer idømt ubetinget fengsel. De resterende er enten idømt betinget fengsel eller samfunnsstraff.
  • I underkant av 2.000 trygdemottakere har urettmessig fått krav om tilbakebetaling. Nav har omgjort en rekke feilaktige saker og hadde i midten av februar utbetalt rundt 34 millioner kroner til folk som har fått urettmessige krav.
  • Riksadvokaten har bedt Nav om å avklare om feilen også gjelder andre trygdeytelser, samt om den gjelder lenger tilbake i tid.
  • Nav konkluderte 22. januar med at det ikke er funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for andre ytelser.
  • Regjeringen har nedsatt et utvalg som skal granske saken og levere sin rapport innen 1. juni.
  • Samtidig undersøker Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité saken.
  • Rødt, SV og MDG har allerede varslet mistillit mot tidligere arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Etter at Hauglie gikk av, sier SV at de vurderer et såkalt daddelvedtak – den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan gi uten å fremme mistillit – direkte mot statsminister Erna Solberg (H).

(Kilde: Riksadvokaten, Nav, NTB)

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse